Világszerte évről évre nő az érintettek száma, a krónikus állapot pedig növeli a stroke, az infarktus és egyéb keringési betegségek kockázatát.
A magas vérnyomás alattomos civilizációs betegség, mely lehet örökletes, de okozhatja a helytelen táplálkozás és életmód, valamint a krónikus stressz is. A magas vérnyomás, és az ingadozó vérnyomás különösen veszélyes a szívre, a keringésre, de akár a vese károsodását is okozhatja. Kezelése fontos, akár életmentő is lehet. Egy ideig szinten tartható vagy visszaszorítható a megfelelő mozgásban gazdag életmóddal, helyes táplálkozással, odafigyeléssel. Akiken ez nem segít, azok akár életük végéig vérnyomáscsökkentő gyógyszert kell, hogy szedjenek.
A DASH diétát a magas vérnyomásban szenvedőknek találták ki, hogy kizárják vele a táplálkozásból adódó problémákat, szövődményeket. A DASH diéta a gyümölcsökre, zöldségekre, teljes kiőrlésű gabonákra és sovány húsokra összpontosít. Az étrendet azután hozták létre, hogy a kutatók észrevették, hogy a magas vérnyomás sokkal kevésbé gyakori azoknál az embereknél, akik növényi étrendet követnek. A DASH-ban fontos a só minimalizálása, mert feltételezik, hogy a túl sok nátrium-klorid hozzájárul a vérnyomás emelkedéséhez.
A DASH diéta a vérnyomás csökkentése mellett kedvezhet a fogyásnak, egyes megfigyelések szerint csökkentheti a daganatok kialakulásának kockázatát, és gátolhatja a cukorbetegség kialakulását – bár ezek klinikailag még nem igazoltak.
A DASH-diéta a napi ételeinket adagokban határozza meg.
-
Ajánlása szerint teljes kiőrlésű gabonákból napi 6-8 adag ajánlott (bulgur, barna rizs, zabpehely, quinoa).
-
Nyers vagy főtt zöldségekből napi 4-5 adag, elsősorban leveles zöldségek, brokkoli, répafélék, tökfélék.
-
4-5 adag gyümölcs naponta: alma, barack, körte, bogyósok, ananász és mangó.
-
Alacsony zsírtartalmú tejtermékekből csak 2-3 adag szerepeljen naponta az étrendünkben.
-
6-nál kevesebb adag hús az ajánlatos, ami lehet szárnyas, hal és ide sorolják a tojást is. A vörös húsokból az ajánlás kevesebb, azt inkább nem javasolják naponta fogyasztani.
-
A diófélék, magvak és a kissé puffasztó hüvelyesek ajánlott napi mennyisége 4-5 adag.
-
Zsírokból a növényi alapú olajokat javasolják.
-
A szénhidrátok mennyisége erősen korlátozó, maximum hetente 1-2 alkalommal megengedett a nassolás, kis mennyiségben a cukor fogyasztása.
A magas vérnyomásban szenvedőknek természetesen kerülniük kell azokat a káros szokásokat, melyek szűkíthetik az ereket, ilyen pl. a dohányzás.