A számos gyógyhatással és markáns ízzel rendelkező medvehagymát érdemes jobban megismernünk.

A tavaszi időszak talán legelső friss zöldje a piacokon a medvehagyma (Allium ursinum).

A lombhullató erdők (pl. bükk, gyertyán) félárnyékos talaján március-áprilisban főleg a Dunántúlon tömegesen jellemző, az ország keleti részén nem nagyon fordul elő.

A növényt saját fogyasztásra, naponta legfeljebb 2 kg mennyiségben szabad gyűjteni azokban az erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek. Kereskedelmi célú árusítása/gyűjtése engedélyhez kötött. A levelei és hagymája is fogyasztható. Érdemes még virágzás előtt szedni, mert ilyenkor még ízletesebb és a benne található bioaktív anyagok szintje is magasabb.

Az avatatlan szem viszonylag könnyen összetévesztheti a medvehagyma élénk zöld, hosszúkás leveleit a nagyon mérgező gyöngyvirágéval. A gyűjtés során, ha megtörjük vagy kicsit megdörzsöljük a levelét, fokhagymaszagú, a gyöngyvirágénak ellenben nincs illata.

medvehagyma szívbetegség allicin koleszterinszintcsökkentő
Forrás: pixabay.com

Az egyik fő hatóanyaga a fokhagymában is megtalálható allicin. Emellett tartalmaz még A- és B-vitaminokat, C- és E-vitamint, valamint jelentős az ásványianyag tartalma (pl. vas, magnézium, kálcium, cink, szelén) is.

Egészségi hatásai is nagyrészt megegyeznek a fokhagymáéval: fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, antibiotikus és antioxidáns hatással rendelkezik. Emellett serkenti az emésztést, jótékony hatással van a szív- és érrendszeri betegségekre (pl. érelmeszesedés), mivel koleszterin-, vérlipid- és vércukorszint csökkentő szerepet is tulajdonítanak neki, bár ez utóbbi csak megfigyelésen alapul.

Egy 2020-as in vitro vizsgálatban laboratóriumi körülmények között a medvehagyma citotoxikus hatását mutatták ki az emberi ráksejtekkel szemben. A levelekből kinyert extraktum pedig probiotikus tulajdonságokat mutatott, de ezek természetesen még további vizsgálatokat igényelnek.

Mivel összesen csak kb. 2 hónapig szedhető, érdemes élni a lehetőséggel: együk frissen, pesztóként, salátába, fűszerként, akár pogácsába sütve is. Fagyasztóban sokáig eláll, hasonlóan a legtöbb zöld fűszernövényhez.

Forrás: https://portal.nebih.gov.hu/-/bekoszontott-a-medvehagymaszezon
Borítókép forrása: pixabay.com

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.