Az emésztési problémák, mint például a fokozott gázképződés, a székrekedés és a hasmenés sok embert érintenek, zömében az egészségtelen táplálkozás miatt.

Íme, öt olyan élelmiszer, amelyek elősegítik az egészséges emésztést és segítenek elkerülni a gyomor-bélrendszeri tüneteket.

1. Teljes kiőrlésű gabonák

Ha azt szeretnénk, hogy az emésztőrendszerünk jobban működjön, fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonát. Az optimális vastagbélműködéshez napi legalább 25 gramm rost szükséges. A finomított szénhidrátokhoz, például a fehér kenyérhez és a tésztához képest a teljes kiőrlésű gabonák sok rostot, valamint hozzáadott tápanyagokat (omega-3 zsírsavak, stb.) tartalmaznak. Amikor a bélbaktériumok rostot erjesztenek, rövid láncú zsírsavakat termelnek. Ezek a molekulák ösztönzik a megfelelő működést a vastagbélben lévő sejtekben, ahol immunsejtjeink 70 százaléka él.

2. Leveles zöldségek

A leveles zöldek, mint például a spenót vagy a kelkáposzta, kiváló rostforrások, valamint tápanyagokban (például folát, C-vitamin, K-vitamin és A-vitamin) gazdagok. A leveles zöldek olyan speciális cukrot is tartalmaznak, amely elősegíti a számunkra hasznos bélbaktériumok szaporodását.

3. Sovány fehérjék

Az irritábilis bél szindrómában vagy a bélérzékenységben szenvedőknek sovány fehérjéket javasolt fogyasztaniuk és kerülniük kell a zsírban gazdag ételeket, beleértve a sült ételeket is. A vörös húsok elősegítik a vastagbélbaktériumokat növekedését, amelyek olyan vegyi anyagokat termelnek, amelyek az artériák elzáródásának fokozott kockázatával járnak.

emésztést javító élelmiszerek
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

4. Alacsony fruktóztartalmú gyümölcsök

Ha hajlamosak vagyunk a puffadásra, akkor csökkentenünk kell a fruktóz vagy gyümölcscukor fogyasztását. Az olyan gyümölcsök, mint például az alma, a körte és a mangó, magas fruktóztartalommal rendelkeznek. A bogyós gyümölcsök és a citrusfélék, például a narancs és a grapefruit kevesebb fruktózt tartalmaznak, így könnyebben tolerálhatók és kevésbé valószínű, hogy gázokat okoznak. A banán szintén alacsony fruktóztartalmú gyümölcs, amely rostokban gazdag és inulint is tartalmaz, amely serkenti a bélben lévő jó baktériumok szaporodását.

5. Avokádó

Az avokádó egy olyan rostokkal és nélkülözhetetlen tápanyagokkal (például kálium) teli szuperélelmiszer, amely elősegíti az emésztőrendszer egészséges működését. Mivel fruktóztartalma alacsony, így kevésbé valószínű, hogy gázképződést okoz. Sok zsírt is tartalmaz, ezért mértékkel fogyasszuk.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix