Az alsó bélszakaszban fellépő kellemetlen tünetek (puffadás, gázképződés, hasi fájdalom, stb.) jelentősen befolyásolják az egyéni jólétet.

Az irritábilis bélszindrómára (IBS) nincs gyógymód, emellett vannak bizonyos élelmiszerek és gyógyszerek, amelyek ronthatják a tüneteket. A következő ételek kerülése némi enyhülést hozhat:

Tej

A tej és más laktózt tartalmazó élelmiszerek, mint például a sajt és a fagylalt, gázokat és puffadást okozhatnak a laktózérzékeny embereknél. Világszerte a felnőttek körülbelül 70 százaléka nem termel nagy mennyiségű laktázt, vagyis egy olyan bélenzimet, amely segít a tejben lévő cukor lebontásában. Ezen enzim nélkül a vékonybél nem tudja felszívni a laktózt, amely emésztetlenül jut át ​​a vastagbélbe, ahol a baktériumok fermentálnak és gázokat termelnek.

Annak ellenére, hogy egyes IBS-ben szenvedőknél a tejtermékek okozzák a kellemetlenséget, a joghurt kivételnek bizonyul. A joghurt élő kultúrái lebontják a laktózt, így kevésbé valószínű, hogy gázképződést okoz.

Magas fruktóztartalmú élelmiszerek

A magas fruktóztartalmú kukoricaszirup a feldolgozott élelmiszerek, zömében az édességek, a rágcsálnivalók és az üdítőitalok fő összetevője, és ezen termékek fogyasztása súlyosbíthatja az IBS tüneteit.

Emellett például az alma, a körte és az aszalt gyümölcsök természetesen magas fruktóztartalommal rendelkeznek, amelyek ugyanazokat a „mellékhatásokat” válthatják ki, mint az emésztetlen laktóz. Az alacsonyabb fruktóztartalmú gyümölcsök, mint a bogyósok, a citrusfélék és a banán jobb választás lehet az IBS-ben szenvedők számára.

IBS kerülendő ételek
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Szénsavas üdítők

A szénsavas italokban található buborékok szintén gázképző hatást válthatnak ki a gyomor-bél traktusban.

Koffein

A koffein fokozhatja a hasmenést, amely az IBS másik fő tünete. A magas koffeinforrások közé tartozik a kávé, a tea, a kóla, a csokoládé és néhány vény nélkül kapható fejfájáscsillapító gyógyszer.

Cukormentes rágógumi

Sok cukormentes rágógumit mesterséges édesítőszerekkel, például szorbittal és xilittel készítenek, amelyekről kimutatták, hogy hasmenést okoznak. Ezenkívül a rágógumi több lenyelt levegőhöz és gázképződéshez vezet.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.