Sokszor gondolkodtunk már el azon, miért érezzük a hasunkat gyakran felfúvódva az étkezések után, még akkor is, ha csak kevesebb ételt ettünk.

Bizonyos élelmiszerek és italok - vagy azok összetevői - a has felfúvódását okozhatják. Vajon melyek azok, amelyek ezt a problémát okozzák és miért?

1. Felesleges sóbevitel

Ha magas sótartalmú ételeket fogyasztunk, a testünk magába tartja az elfogyasztott folyadékot, amitől puffadtnak érezhetjük magunkat. Nem biztos azonban, hogy a sótartó kerülésével megoldható a probléma. A tipikus nyugati étrendben nagyon sok a nátrium, ami a feldolgozott élelmiszerekben, valamint a gyorséttermi és konyhakész ételekben található. Ezek az ételek (például pizza, szendvicsek, felvágottak, konzerv ételek, pékáruk) nem is sósak, de tartósítószerként tele vannak nátriummal. Amennyiben ezek fogyasztását csökkentjük, a haspuffadás is ritkábban fog kialakulni.

2. Túl sok zsíradék

A magas zsírtartalmú ételek néha puffadást okozhatnak, mert lassan emészthetők. Tehát ahelyett, hogy zsíros ételeket (például rántott hús vagy hagymakarikák, sült krumpli) fogyasztanánk, próbáljuk ki alacsonyabb zsírtartalmú opciókat, mint a grillezett húsok, saláták, stb.

haspuffadás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

3. Szénsavas italok

A szénsavas italok fogyasztásával gyakran felesleges levegőt nyelünk le, ami puffadáshoz vezet. Ennek a levegőnek el kell jutnia valahova, és ha a gyomorból átkerül a belekbe, böfögésként már nem tudja elhagyni a testet. A szénsavas italok helyett növeljük inkább a szénsavmentes víz fogyasztását, ami nemcsak enyhíti a puffadást, hanem segíthet a fogyásban is.

4. Magas fruktóztartalmú kukoricaszirup

A magas fruktóztartalmú kukoricaszirup egy kukoricából származó édesítőszer, amelyet leggyakrabban a szénsavas üdítőitalokban és néhány gyümölcslében használnak. Meglepő módon azonban olyan élelmiszerekben (például tartósított kenyér) összetevője is lehet, amelyeknek nincs édes ízük. Nagy mennyiségben fogyasztva gázokat, puffadást és hasi fájdalmat okozhat egyes embereknél, ugyanis nem képes elég gyorsan felszívódni. Ezért fontos, hogy olvassuk el a termékcímkék található összetevők listáját.

5. Tejtermékek (néhány ember számára)

A laktóz-intolerancia tünete a has puffadása a magas laktóztartalmú ételek (például tej, tejtermékek, fagylalt) elfogyasztása után. Az intolerancia súlyosságától függően a testünk nem lesz képes könnyen lebontani a laktózt, így valószínűleg gázokat, hasi fájdalmat és puffadást tapasztalunk.

A leginkább puffadást okozó élelmiszerek

Vannak bizonyos ételek, amelyek miatt puffadtabbnak érezhetjük magunkat. Íme néhány a leggyakoribb „bűnösök” közül:

  • keresztesvirágú zöldségek (például brokkoli, karfiol, káposzta)
  • babfélék - a szójabab és a lencse kevésbé puffasztó hatásúak
  • hagymafélék
  • szénhidrátok - ha többet eszünk, mint amennyire a testünnek szüksége van az üzemanyaghoz, akkor az extra kalóriákat glikogénként tárolja, ami vonzza a vizet, így a szénhidráttartalmú ételek nagy adagja a folyadék visszatartását okozza.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.