A cérnagiliszta betegség (enterobiasis) leginkább a 3-10 éves gyermekeket és családtagjaikat érintő parazitafertőzés.

A cérnagiliszta betegség az egész világon előfordul. A parazita petéi direkt (például kézfogás, önfertőzés, vagyis a beteg a végbélnyílás érintése után a szájába veszi az ujjait) és indirekt kontaktussal (például szennyezett ruha, ágynemű érintése) terjednek, de a széklettel szennyezett élelmiszerek (például mosatlan gyümölcs) közvetítésével is bejuthat a fogékony szervezetbe.  A peték egy része a levegőbe kerülve (például ágynemű „kirázása”), majd belélegezve ugyanúgy fejlődnek, mint a lenyelt egyedek. A fertőzés lappangási ideje kb. 2-4 hét. A fertőzőképesség addig tart, amíg a peték a szervezetben vannak. A fertőzés után nem alakul ki immunitás, újrafertőződés bármikor előfordulhat.

Kórokozó

Az Enterobius vermicularis nevű cérnagiliszta, melynek egész életciklusa az ember bélrendszerében zajlik. A kifejlett nőstények 8-13 mm, a kifejlett hímek 2-5 mm hosszúak. A szervezetben a nőstények 5-13 hétig, a hímek kb. 7 hétig élnek; a szervezeten kívül 2-3 hétig életképesek

A lenyelt petékből a lárvák a vékonybélben kelnek ki, majd a vastagbélben fejlődnek féreggé kb. 2 hét alatt. A hímek a szaporodást követően elpusztulnak és a széklettel kiürülnek a szervezetből. A megtermékenyített nőstények a szervezetbe kerülésüket követő kb. 5. héten éjszakánként az végbélnyílás külső felülete köré vándorolnak és ott rakják le a petéiket, majd meghalnak.  

Tünetek

A fertőzöttek általában tünetmentesek. Jellemző tünete a végbélnyílás környékének (főleg az éjjeli órákban jelentkező) viszketése, melynek következtében alvászavar, nyugtalanság, ingerlékenység és éjszakai bevizelés is előfordulhat. Leggyakoribb szövődménye a vakarás következtében kialakuló bőrgyulladás.  

Vizsgálatok

Általános orvosi vizsgálat (mozgó férgek a végbéltájékon) és a széklet mikroszkópos vizsgálata (pete jelenléte) szükséges.  

cérnagiliszta fertőzés
Forrás: pixabay.com

Kezelés

Férgek elleni készítményekkel történik. A gyógyszer csak a kifejlett férgeket öli meg, a petékre nem hat, ezért a terápiát 2 héten belül meg kell ismételni. Ajánlott az egész család egyidejű kezelése tünetmentesség esetén is.

Megelőzés

Megfelelő személyi higiénével (például rendszeres kézmosás, rövidre vágott körmök) lehetséges.

Forrás: Maródi L. (szerk.). Fertőző betegségek. Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2015.
Borítókép forrása: pixabay.com

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.