Bár a túlzott sófogyasztással kapcsolatos kockázatok jól ismertek, a fekete bors használata közel sem olyan ártalmas, sőt, egészségesebb, mint gondolnánk.

A fekete bors jótékony hatásai

A különböző kultúrák évezredek óta használják gyógyszerként - a fájdalomcsillapítástól az emésztési problémákon át az immunrendszer erősítéséig mindenben segítettek. Bár nem végeztek kiterjedt kutatásokat a fekete borssal kapcsolatban, az eddig elvégzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a bors használata számos egészségi előnnyel jár, többek között:

Antioxidánsok - Az alkaloid piperin kulcsfontosságú vegyület a fekete borsban, ami azért egészséges, mert antioxidáns tulajdonságú.

Gyulladáscsökkentő - A piperint a gyulladáscsökkentő hatással is összefüggésbe hozták. Kimutatták, hogy a fekete borsnak - kurkumával és gyömbérrel kombinálva - ugyanolyan szintű gyulladáscsökkentő hatása volt, mint a térdízületi gyulladásban szenvedő betegek vényköteles gyógyszereinek.

fekete bors emésztés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Tápanyag felszívódást fokozó - A piperin-vegyület segít a tápanyagok, például a vas és a béta-karotin felszívódásában is. Különösen hatékony, ha kurkumával kombináljuk, mert segít a szervezetnek felszívni a fűszer kurkumin vegyületét, amely antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal is rendelkezik.

Sópótló - A fekete bors egyik legnagyobb előnye azonban az, hogy kiváló sópótló. A túl sok só az étrendben káros lehet a szívre és emeli a vérnyomást, ami növeli a stroke és a szívelégtelenség kockázatát. A fekete bors remek ízt ad az ételeknek, miközben egészségesebbé teszi azokat a só elhagyásával.

Mennyi fekete borsot ajánlott fogyasztani?

Az, hogy mennyi fekete borsot fogyaszt valaki, az egyéni ízlésen múlik. Míg a fekete bors nincs ugyanolyan negatív hatással az egészségére, mint a só, a túl sok mennyiség azonban drasztikusan befolyásolhatja az ételek ízét, valamint emésztési zavarokat (például gyomorégés) okozhat.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Ezek a legfontosabb teendők felfázás esetén (x)

Kínzó alhasi görcsök, égő érzés vizeletürítéskor, nem múló vizelési inger – ezek a panaszok kísérik a felfázásként is ismert hólyaghurutot. Mutatjuk, mit tehetünk az enyhe felfázás korai tünetei ellen.