Gondolod, hogy az emésztőrendszered a rágásról, a feldolgozásról, méregtelenítésről szól? A tested és ennek az összetett gépezetnek a jobb megismerése segíthet az emésztés egészségének javításában és a fogyásban. Itt a gyomrod elmagyarázva, és hogy hogyan működik mindez.

Bizonyos fűszerek segítenek abban, hogy karcsúak legyünk.

Mivel a zsír nehezen emészthető, ezért hízunk. A fűszerek, különösen a gyömbér és a kurkuma segítenek a zsír megemésztésében, ami kissé megkönnyíti a gyomrod munkáját. Egy 2011-es tanulmány kimutatta, hogy a fűszerek arra ösztönzik a testet, hogy több epét válasszon ki, és elősegíti a hasnyálmirigy aktivitását is, mindkettőre szükség van a zsír lebontásához.

Majdnem két litert elbír!

Ha üres a gyomor, akkor egy csésze körülbelül ötöde, vagy 1,6 folyadék uncia térfogata van, ez 47 mililiternek felel meg. De ne teszteld! Egészen 8 csésze (64 folyadék uncia, azaz 1800 mililiter) tartására képes, ha túleszed magad. Ez nagyon sok!  De hé - csak azért, mert ennyit bír, még nem jelenti azt, hogy kellene.

A nyál segít az ízlésben.

Találd ki, mennyi “köpést” termeltél ma? Nem fogod elhinni: hat csésze! A nyál a test egyik legalulértékeltebb folyadékja. Nélküle nem tudnád megkóstolni vagy lenyelni az ételt - sőt szavakat sem alkothatnál!

Négy-öt naponta teljesen regenerálom a gyomorfalat.

Beszéljünk a megújulásról! Ez azért van, mert erőteljes sósav nevű folyadékot ürít ki a gyomrod, amely ugyanúgy segít az ételek lebontásában, mint a mosószer a foltok tisztításában. Annyira erős (elég erős, hogy feloldja a fémcinket), hogy folytatni kell a regenerálódást, hogy a sav ne sértse meg.

Próbálj ki több aerob edzést.

Amíg az étkezés után legalább egy órát kell várnod az edzésre, gyomrod nagy rajongója a rendszeres testmozgásnak, mert ezáltal hatékonyabb lesz. Az aerob edzés a kedvence. Jó formában tartja az emésztőrendszer izmait, így könnyebben összehúzódnak, és keresztül tolják az ételt, hogy ne állanak le.

A savas reflux nem mindig nyilvánvaló.

Esküszöl, hogy nincs savas refluxod, mert a torkod nem ég? Rendben, de jobban tudja a gyomrod. Néhány embernél a savas reflux jobban befolyásolja a torkot vagy a tüdőt, mint a mellkast, ezért tüneteid hasonlítanak a megfázás tüneteire, például a torokfájásra és a köhögésre.

A mély légzés javíthatja a refluxot.

Nem rajong a gyomrod a gyógyszerekért - elrontják a savtermelés képességét és gátolják a munkavégzését. De használhatsz légzőgyakorlatokat és kiképezheted a rekeszizmaid a tünetek javítására és a gyógyszerekre való támaszkodás csökkentésére. A mély légzés csökkentheti a lenyelt levegő mennyiségét, és megerősítheti az alsó nyelőcső záróizmát körülvevő izmokat, amely összeköti a gyomrod a nyelőcsővel. Egy osztrák tanulmány kimutatta, hogy a légzőgyakorlatok egy hónapon belül jobban segítették a reflux betegeket, mint a gyógyszerek.

A stressz valóban okoz gyomorproblémákat.

A gyomorban lévő traktust működtető enterális idegrendszer kommunikál a központi idegrendszerrel. Amikor tehát stresszel az agyad, a központi idegrendszer néha csökkenti a vér megfelelő áramlását, ami hasi problémákhoz vezethet.

Képek forrása: pixabay.com

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.