A gyomorhurut a gyomor nyálkahártyájának akut gyulladása, melynek tünetei általában enyhék, néhány esetben azonban súlyos fájdalmat okozhat.

Mi okozza a gyomorhurutot?

A gasztritisz a gyomornyálkahártya gyulladásának vagy irritációjának leírására használt orvosi kifejezés. Az irritáció sokféle ok következménye lehet, beleértve a fertőzéseket, a fokozottabb savképződést, a gyógyszereket (például aszpirin vagy nem szteroid gyulladáscsökkentők), a gyomorrákot vagy a mérgező anyagokat és a túlzott mértékű alkoholfogyasztást.

Az irritáció hatására a gyomrot borító nyálkahártya sérül, mely miatt a szervezet növeli a véráramlást az érintett területen, hogy segítse a gyógyulási folyamatot. Ezután a neutrofilek és a limfociták (a fehérvérsejtek típusai) áramlanak a „helyszínre”, hogy segítsenek leküzdeni a baktériumokat és elindítani a „javítási” folyamatot. Ennek eredményeként a területen gyulladásos folyamat jön létre, amely az idegvégződéseket érintve különböző szintű fájdalmat okozhat.

gyomorhurut
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Miért fájhat a gyomorhurut?

Az orvosok nem tudják megmagyarázni, hogy egyes emberek esetében miért olyan intenzív a felső középső gyomorrégióban, közvetlenül a mellcsont alatt és a köldök felett jelentkező fájdalom, míg mások számára csak enyhe kellemetlenséget okoz. Talán az az oka, hogy az emberek különböző intenzitással érzékelik a fájdalmat vagy a különböző specifikus kiváltó tényezők (például fűszeres ételek, időjárásváltozás, stressz) befolyásolják.

Amennyiben azonban az alábbi riasztó tüneteket észleli, mielőbb orvoshoz kell fordulni:

  • mellkasi fájdalom, légszomj, gyengeség
  • képtelenség bármilyen élelmiszert vagy folyadékot lenyelni
  • magas láz
  • véres hányás vagy széklet
  • a fájdalom gyors súlyosbodása.

A gasztroenterológusok megpróbálják kideríteni, miért fájnak annyira, és kizárják az egyéb problémákat, például a fekélybetegséget, az epeköveket, a hasnyálmirigy-gyulladást, a lisztérzékenységet vagy a kóros sejtnövekedést.

Hogyan kezelhető a gyomorhurut?

Néha a konzervatív intézkedések (például a kiváltó okok elkerülése vagy az étkezés után két-három órán keresztül álló/ülő helyzetben levés) óriási változást hozhatnak. A gyakori kezelések közé tartoznak a gyógyszerek vagy a dietetikus segítségével az étrend megváltoztatása. A legtöbb esetben a gasztritisz a kezelések és az életmódmódosítások megfelelő kombinációjával súlyos következmények nélkül megoldódik.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.