A gázképződés és a felesleges levegő kijutása a bélrendszeren keresztül normális és természetes jelenség, de egyeseknél ez jóval gyakoribb lehet.

Mi okozza a puffadást?

A gáz felhalmozódhat az emésztőrendszerében, mert lenyeli a levegőt ivás, evés vagy akár nevetés közben. De egyes élelmiszerek, például bizonyos prebiotikumok és magas rosttartalmú ételek szintén több gázt termelnek. Ha a belei lomhák, túl lassan mozgatják az ételt a bélrendszerben, a felesleges gáz összegyűlhet. Minél tovább van a táplálék a szervezetben, annál több gáztermelő baktérium halmozódik fel, ami kellemetlen érzést okoz a bélrendszerben.

Az életkor előrehaladtával is több bélgáz termelődik, mert az anyagcsere lelassul a tápláléknak a vastagbélben történő mozgásával együtt (igen, még a bélrendszer is természetesen lelassul az idő múlásával).

A túlzott gázképződés valószínűleg nagyobb problémát jelent, ha például cukorbetegsége, pajzsmirigy-működési zavara, irritábilis bél szindrómája van, vagy ülő életmódot folytat.

puffadás gázképződés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Hogyan lehet csökkenteni a bélgázosodás mértékét?

A szakorvosok az alábbi tippeket javasolják, hogy csökkentsék a felesleges gázok hatását a bélrendszerben:

Rendszeres mozgás - Minél aktívabb, annál gyakrabban és diszkrétebben jut ki a gáz a bélrendszerből. Összpontosítson a hasizmot erősítő gyakorlatokra, hogy segítse az emésztőrendszer mozgását.

Korlátozza a keresztes virágú zöldségek fogyasztását - A káposzta, a karfiol, a brokkoli, a kelbimbó és a spárga több gáz termelődését okozza, mint a többi zöldség.

Kerülje a tejtermékeket, ha laktózérzékeny – Minimalizálja a tej és tejtermékek fogyasztását, hogy megkönnyítse az emésztését.

Csökkentse a székrekedés gyakoriságát – A napi székletürítés segít korlátozni a gáztermelő baktériumok felhalmozódását. A hidratálás és a testmozgás is segíthet a székrekedés megelőzésében.

Tekintse át a gyógyszereit – Például az antiallergén gyógyszerek és egyes vérnyomáscsökkentők lelassíthatják a bélrendszeri folyamatokat.

Korlátozza a szénsavas italok és a fermentált ételek fogyasztását - Ezek a termékek csak több gázt okoznak, mert táplálják a baktériumokat az emésztőrendszerben.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.