Igaz, hogy évekkel meghosszabbíthatja az életét, ha tudatosabban választja ki a fogyasztandó élelmiszereket? Akár hiszi, akár nem, ez így van!
Élettartamunk számos tényezőtől függ - az egészséges életmód követése és a tápanyagokban gazdag étrend betartása azonban lassíthatja az öregedési folyamatot, és segíthet megelőzni az életkorral összefüggő betegségeket, beleértve a szívbetegségeket, a csontritkulást és a cukorbetegséget.
Íme, 7 szuperélelmiszer, amelyek hozzásegítenek az egészségesebb és hosszabb élethez:
1. Halak
Fehérjében gazdag, bőséges omega-3 zsírforrás, és segít megelőzni a koleszterin felhalmozódását az artériákban. A lazac mindig jó választás.
2. Joghurt
A joghurt tele van kalciummal, ami ahhoz szükséges, hogy a csontjaink erősek maradjanak. Keressen D-vitamint is tartalmazó joghurtot, amely segít a szervezetnek felszívni ezt a fontos ásványi anyagot. A joghurt az emésztést is segíti, és tele van fehérjével. Fogyassza gyümölccsel, hogy több vitaminhoz jusson.
3. Csokoládé
A flavanolokban gazdag csokoládé segíthet egészségesen tartani az ereket, és csökkenti a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség, a vesebetegség és a demencia kockázatát. Ezek az előnyös hatások a kakaóporból származnak, ezért előnyösebb az étcsokoládé fogyasztása.
4. Dió
A dió a telítetlen zsírok, vitaminok, ásványi anyagok és egyéb fitokemikáliák, köztük az antioxidánsok nagyszerű forrása, és szőlővel párosítva nagyszerű egészséges snack. Védhet a szívbetegségek, a cukorbetegség és az életkorral összefüggő memóriavesztés ellen. Resveratrolt is tartalmaz, amely aktiválhatja a sejtek öregedését lassító géneket.
5. Olívaolaj
Az olívaolaj tele van egészséges, egyszeresen telítetlen zsírokkal, amelyek egyaránt hatékonyak a szívbetegségek és a rák ellen, de az agy egészségével is összefüggésbe hozható. Ne feledje, hogy az olívaolaj magas kalóriatartalmú, és napi két evőkanál is bőven elég.
6. Tojás
A tojás kiváló fehérjeforrás, segít megvédeni a csontritkulástól. B-vitaminokat tartalmaz, amelyek csökkentik az Alzheimer-kór kialakulásának a kockázatát. A sárgája is tele van tápanyagokkal, amelyek segítenek megelőzni a makuladegenerációt, a vakság vezető okát.
7. Áfonya
Az áfonya tele van antioxidánsokkal, amelyek megakadályozzák a sejtkárosodást. Az áfonya képes felvenni a harcot a rákot okozó szabad gyökök ellen.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix