Kiderült, hogy a kávé meglepő egészségi előnyökkel jár. A mérsékelt mennyiségű kávé fogyasztásának nincs sok hátránya, sőt pozitív hatással lehet az egészségre.

Koffein és egészség

A kávé a koffeintől kapja a hatását, egy természetes stimulánstól, amely energikusabbá tesz. De a kávéban lévő koffein nem csak „felébreszt”. Az agyra hatva javítja a memóriát, a hangulatot, a reakcióidőt és a mentális funkciókat. Egy klinikai vizsgálat szerint a koffein még az állóképességet és a teljesítményt is javíthatja edzés közben.

Emellett a kávé körülbelül ezer különböző botanikai vegyületet tartalmaz. A kávébab értékes tápanyagok forrása is, beleértve a B-vitaminokat, a káliumot és a riboflavint. Antioxidánsokban gazdag, így megvédik a sejteket a károsodástól. Meglepő módon a kávé az egyetlen legjobb antioxidánsforrás a nyugati étrendben.

A kávéfogyasztás előnyei: csökkenti a betegségek kockázatát

Összességében a kávé rendszeres fogyasztása számos betegség kockázatát csökkenti, beleértve az alábbiakat:

kávéfogyasztás előnyei
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

2-es típusú cukorbetegség: Számos tanulmány kimutatta, hogy a rendszeres kávéfogyasztás csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. Ez igaz a koffeinmentes kávéra is.

Idegrendszeri betegségek: A rendszeres napi koffeinbevitel az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kialakulásának alacsonyabb kockázatához kapcsolódik.

Májbetegség: Úgy tűnik, hogy a kávé véd a májzsugorodás ellen azoknál az embereknél, akiknél fennáll a betegség kockázata, például alkoholbetegek esetében vagy zsírmájbetegségben szenvedőknél.

Daganatos betegségek: A kutatók azt találták, hogy a kávéfogyasztóknál alacsonyabb a májrák és a vastagbélrák kockázata.

Depresszió: Számos tanulmány kimutatta, hogy minél több kávét iszik valaki, annál kisebb a depresszió kockázata.

Vannak egészségi kockázatok a kávéval kapcsolatban?

A túlzott koffeinfogyasztás kiszáradást okozhat. Vannak, akik úgy találják, hogy idegessé vagy szorongóvá válnak. Emellett a túl sok koffein zavarhatja a jó éjszakai alvást, különösen, ha későn fogyasztja.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.