Küszködik, hogy leadja a felesleges testsúlyát? A cikkből megtudhatja a legfontosabb fogyókúrás tippeket, amelyeket a dietetikusok is ajánlanak.
1. tipp: Ne éhezzen
Bármelyik diétát is választja, ne adja fel, mert túl éhes lesz. Az éhség normális válasz a kalóriák csökkentésére. Ha kevesebbet eszik, a zsírsejtek több éhséghormont bocsátanak ki, ami növeli az étvágyat. A magas fehérje- és rosttartalmú ételek a legjobbak az éhség és az étvágy szabályozására. Cserélje le a feldolgozott szénhidrátokat (fehér kenyér, fánk, stb. ) magas fehérje-és rosttartalmú ételekre (például tojás, chia maggal és bogyós gyümölcsökkel kevert görög joghurt).
2. tipp: Ne egyen szénhidrátot, hacsak nincs hozzá rost
Ez csökkenti a cukrok és a fehér liszt (péksütemények, fehér kenyér, cukorka, gyümölcslé, stb.) mennyiségét az étrendben, és segít kiválasztani azokat a szénhidrátokat, amelyek jobban támogatják az étvágyát és a táplálkozási igényeit. Minél több rostot tartalmaz az étrendje, annál jobb! A rostok segítenek a vércukorszint szabályozásában, csökkentik a koleszterinszintet és az olyan krónikus betegségek kockázatát, mint a cukorbetegség, a vastagbélrák és a szívbetegség. A rostban gazdag élelmiszerek közé tartoznak a hüvelyesek (szárított bab, lencse), a zöldségek (kelbimbó, brokkoli, spenóttök, édesburgonya) és a gyümölcsök (alma, bogyók, narancs, körte).
3. tipp: Az egészséges életmódra összpontosítson, ne a testsúlyára
Inkább a jó ételválasztásra, az adagok figyelésére és a rendszeres testmozgásra összpontosítson. Az olyan célok helyett, mint például a „hetente két kg fogyás” legyenek kisebb, konkrét célok (például „eszem egy adag zöldséget vacsorára” vagy „napi 20 percet sétálok”.
4. tipp: A zöldségek és gyümölcsök legyenek az étrend alapjai
A növényi élelmiszereknek minden diéta alapját kell képezniük. A növényi alapú élelmiszerek különféle vitaminokat, ásványi anyagokat és fitonutrienseket tartalmaznak, amelyek támogatják a sejteket és csökkentik a gyulladást. Rostot és vizet is biztosítanak, mindkettő hozzájárul a teltségérzethez. A kutatások határozottan alátámasztják a növényi alapú táplálkozás előnyeit a fogyás, a betegségek megelőzésében és az általános egészségi állapot szempontjából.
5. tipp: Egyetlen élelmiszer sem 100%-ban tiltott
Amikor „jónak” és „rossznak” jelöli meg az élelmiszereket, akkor természetesen azokra az ételekre koncentrál, amelyeket nem szabad megennie, de általában mégis vágyik rájuk – és emiatt valószínűleg jobban is fog kívánni. Inkább az egészséges ételek megfelelő adagjának kiválasztására összpontosítson, ami hagy némi „mozgásteret” a „tiltott” ételek időnkénti elfogyasztására anélkül, hogy bűntudatot érezne.
6. tipp: Okosan „gazdálkodjon” a kalóriákkal
Nem minden kalória egyenlő. Ha az étrend főként cukorból, telített/transz-zsírsavakból és sóból áll – amelyek mindegyike nagyon addiktív lehet -, akkor jobban vágyakozik a magas kalóriatartalmú, de csekély tápértékkel rendelkező ételek után. Ez további súlygyarapodáshoz vezet. Fogyasszon olyan ételeket, amelyekben sok a sovány fehérje, valamint az egészséges zsírok és rostok, így egész nap jóllakottnak érezheti magát. Ez segít fenntartani az alacsonyabb kalóriaszintet, ami fogyáshoz vezet.
7. tipp: Mindig tervezze meg a másnapi étkezést
Az előre tervezés megelőzi azt a pánikot, amely akkor támad, amikor éhesen próbálja megtervezni az étkezést. A tervezés elmaradása miatt valószínűleg kevésbé tápláló, magasabb kalóriatartalmú ételeket fogyaszt.