Küszködik, hogy leadja a felesleges testsúlyát? A cikkből megtudhatja a legfontosabb fogyókúrás tippeket, amelyeket a dietetikusok is ajánlanak.

1. tipp: Ne éhezzen

Bármelyik diétát is választja, ne adja fel, mert túl éhes lesz. Az éhség normális válasz a kalóriák csökkentésére. Ha kevesebbet eszik, a zsírsejtek több éhséghormont bocsátanak ki, ami növeli az étvágyat. A magas fehérje- és rosttartalmú ételek a legjobbak az éhség és az étvágy szabályozására. Cserélje le a feldolgozott szénhidrátokat (fehér kenyér, fánk, stb. ) magas fehérje-és rosttartalmú ételekre (például tojás, chia maggal és bogyós gyümölcsökkel kevert görög joghurt).

2. tipp: Ne egyen szénhidrátot, hacsak nincs hozzá rost

Ez csökkenti a cukrok és a fehér liszt (péksütemények, fehér kenyér, cukorka, gyümölcslé, stb.) mennyiségét az étrendben, és segít kiválasztani azokat a szénhidrátokat, amelyek jobban támogatják az étvágyát és a táplálkozási igényeit. Minél több rostot tartalmaz az étrendje, annál jobb! A rostok segítenek a vércukorszint szabályozásában, csökkentik a koleszterinszintet és az olyan krónikus betegségek kockázatát, mint a cukorbetegség, a vastagbélrák és a szívbetegség. A rostban gazdag élelmiszerek közé tartoznak a hüvelyesek (szárított bab, lencse), a zöldségek (kelbimbó, brokkoli, spenóttök, édesburgonya) és a gyümölcsök (alma, bogyók, narancs, körte).

3. tipp: Az egészséges életmódra összpontosítson, ne a testsúlyára

Inkább a jó ételválasztásra, az adagok figyelésére és a rendszeres testmozgásra összpontosítson. Az olyan célok helyett, mint például a „hetente két kg fogyás” legyenek kisebb, konkrét célok (például „eszem egy adag zöldséget vacsorára” vagy „napi 20 percet sétálok”.

fogyás étrend
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

4. tipp: A zöldségek és gyümölcsök legyenek az étrend alapjai

A növényi élelmiszereknek minden diéta alapját kell képezniük. A növényi alapú élelmiszerek különféle vitaminokat, ásványi anyagokat és fitonutrienseket tartalmaznak, amelyek támogatják a sejteket és csökkentik a gyulladást. Rostot és vizet is biztosítanak, mindkettő hozzájárul a teltségérzethez. A kutatások határozottan alátámasztják a növényi alapú táplálkozás előnyeit a fogyás, a betegségek megelőzésében és az általános egészségi állapot szempontjából.

5. tipp: Egyetlen élelmiszer sem 100%-ban tiltott

Amikor „jónak” és „rossznak” jelöli meg az élelmiszereket, akkor természetesen azokra az ételekre koncentrál, amelyeket nem szabad megennie, de általában mégis vágyik rájuk – és emiatt valószínűleg jobban is fog kívánni. Inkább az egészséges ételek megfelelő adagjának kiválasztására összpontosítson, ami hagy némi „mozgásteret” a „tiltott” ételek időnkénti elfogyasztására anélkül, hogy bűntudatot érezne.

6. tipp: Okosan „gazdálkodjon” a kalóriákkal

Nem minden kalória egyenlő. Ha az étrend főként cukorból, telített/transz-zsírsavakból és sóból áll – amelyek mindegyike nagyon addiktív lehet -, akkor jobban vágyakozik a magas kalóriatartalmú, de csekély tápértékkel rendelkező ételek után. Ez további súlygyarapodáshoz vezet. Fogyasszon olyan ételeket, amelyekben sok a sovány fehérje, valamint az egészséges zsírok és rostok, így egész nap jóllakottnak érezheti magát. Ez segít fenntartani az alacsonyabb kalóriaszintet, ami fogyáshoz vezet.

7. tipp: Mindig tervezze meg a másnapi étkezést

Az előre tervezés megelőzi azt a pánikot, amely akkor támad, amikor éhesen próbálja megtervezni az étkezést. A tervezés elmaradása miatt valószínűleg kevésbé tápláló, magasabb kalóriatartalmú ételeket fogyaszt.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Mit érdemes enni a hőhullámok enyhítésére?

Óvatosan válassza meg az elfogyasztandó ételeket, hogy segítségükkel enyhítse a menopauza alatti hormonális ingadozásokat és hőhullámokat.