A zab a legegészségesebb gabona a földön. Gluténmentes, teljes kiőrlésű termék, és fontos vitaminok, ásványi anyagok, rostok és antioxidánsok nagyszerű forrása.

A zab régóta ismert élelmiszer, őseink nemcsak maguk ették, de állati takarmányozásra is használták, mivel tele van hasznos tápanyagokkal, rostokkal. Jót tesz az emésztésnek, stabilizálja a vércukrot, eltelít, és igazából minden szervrendszerünkre jótékony hatást gyakorol. A zabszemekből készült zabpehely a legismertebb formája, melyből por állagú liszt is készül, ebből akár egészséges sütemények vagy palacsinta is előállítható.

zab_fogyasztas
Forrás: unsplash.com

A zabban magas az antioxidánsok és a polifenoloknak nevezett hasznos növényi vegyületek mennyisége. A legnevezetesebb az antioxidánsok egyedülálló csoportja, az úgynevezett avenantramidok, amelyek szinte kizárólag a zabban fordulnak elő. Az avantramidok hozzájárulhatnak a vérnyomásszint csökkentéséhez azáltal, hogy fokozzák a nitrogén-oxid termelését. Ez a gázmolekula elősegíti az erek kitágulását és jobb véráramlást eredményez. Az antioxidánsok ezenkívül gyulladáscsökkentők és erősítik az immunrendszert is.

A zab tele van béta-glükánnal, azaz oldható rosttal. A béta-glükán részben feloldódik a vízben, és vastag, gélszerű oldatot képez a bélben. Ezek a rostok képesek csökkenteni az LDL- és teljes koleszterinszintet, optimalizálni a vércukorszintet, eltelítenek és táplálják a bélflóránk hasznos baktériumait, a probiotikumokat. Ezért a rostokat prebiotikumnak is hívják.

A zab külsőleg is alkalmazható, nem véletlen, hogy számos bőrápolási termékben megtalálható. Ezeknek a termékeknek a gyártói gyakran finomra őrölt zabot „kolloid zabpelyhet” használnak fel. A kolloid zabpehely elismert bőrvédő anyag. A zab pépjét már régóta alkalmazza az emberiség viszketés, gyulladás, ekcémák és irritáció csökkentésére.

A zab tehát egy kiváló növényi forrás, mely szénhidrátokat, rostokat, de fehérjéket is tartalmaz. Gyulladásgátló hatása miatt kimondottan ajánlott gyerekeknek reggelire például, hiszen olyan betegségek kialakulását előzheti meg, mint az asztma, vagy az említett ekcéma. Felnőtt korban mindig jusson eszünkbe a zab, ha emésztésünk rendetlenkedik.

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/9-benefits-oats-oatmeal
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

A stressz a barátunk és az ellenségünk is lehet (x)

A túlélésünket szolgálja, nagyobb teljesítményre sarkallhat, de tönkre is tehet bennünket, ha túl sok van belőle. Létezik-e jó stressz, vagy mindenképpen káros? Hogyan küzdjünk meg azzal, ha túl sok a feszültség és kifáradunk a nyomasztó elvárások, szoros határidők és a hétköznapi bosszúságok miatt?