Beléptünk az év utolsó havába. Nemcsak 2020 ér véget a hónap utolsó napjával, de talán ezt a kavalkádos, koronavírusos időszakot is szívesen lezárnánk.

Olyat éltünk meg 2020-ban, amelyre eddig nem volt alkalmunk, de valljuk be őszintén, jó lenne, ha véget érne már. A tavaszi első hullám letudtával arra gondoltunk, hogy magunk mögött hagytuk a karanténos időszakot. Kicsit elengedhettük magunkat a nyáron, de az új hullám ismét megálljt parancsolt.

A tavaszi otthonmaradás idején minden gyakorlat nélkül kényszerültünk egyik napról a másikra a digitális oktatás és a home office világába. Az otthonlétet kezdetben talán nagyon élveztük, aztán egyre nyűgösebbé vált a bezártság. A tudatosabbak otthon is edzettek, eljártak futni, kerékpározni, mert erre még a karantén idején is lehetőség volt. Az otthon melegét, megszokott környezetét, a családtagok jelenlétét élvezve azonban sokan estek abba a hibába, hogy több időt töltöttek a konyhában is, amelynek köszönhetően új receptek kipróbálásával örvendeztették meg magukat és szeretteiket is. A több otthonlét bizony több evéssel is járhatott, amely miatt hízásnak indulhattunk. A második hullám elé már mondhatni nagyobb rutinnal állhatunk hozzá és már mindent tudatosabban és óvatosabban kezelünk, így az étkezést is.

Adventi böjt

Megkezdődött az adventi készülődés ideje. Már az első gyertyákat is meggyújtottuk és magunkban is megkezdtük az elmúlt év, időszak átértékelését. A vallásos családokban egyáltalán nem ismeretlen a böjt fogalma. Habár azt már november közepén megkezdik és egészen december közepéig folytatják, még most sem késő böjtöt tartani.

Az egész test pihen

A böjt olyan válogatott étrendet jelent, amelybe a hús nem vagy csak nagyon mértékkel fér bele. Ha nehéz lemondani a húsról, hát azt hallal pótolni lehet, de érdemes ilyenkor még néha annak elhagyását is tartani a héten 2-3 alkalommal. A böjt időszakában nem árt hanyagolni a káros szenvedélyt is, így le kell mondani a cigarettáról, az alkoholról, de még az édességfogyasztás sem ideillő. A folyadékfogyasztásara mindenkor ügyelni kell, így böjt idején sem megy ez másképp, de böjt esetében ezt megspékelhetjük olyan gyógynövényekből készült teákkal is, amely a lelki megnyugvást is segítik és az emésztésre is jó hatással vannak.

Az adventi böjttel nemcsak a testünket segítjük, de egy kicsit az elménket is le tudjuk csendesíteni, hiszen éppen ez lenne a lényeg. Az advent a karácsonyra való készülődés, de a gondolatainkat is érdemes tisztázni. Ehhez azonban az szükséges, hogy elménket ténylegesen le tudjuk csitítani és erre kiváló lehetőséget ad a jóga, a meditáció. Mellőzzük a telefon használatát, figyeljük arra, ami bennünk zajlik.

Most még a koronavírus is segítséget nyújt abban, hogy tényleg magunkra és családunkra tudjunk figyelni az advent idején. Segítsük magunkat böjttel is a lelki és testi tisztuláshoz.

Kép forrása: Pixabay.com

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.