Napjaink egyik legnépszerűbb és leghatásosabb diétája a ketodiéta, más néven proteines diéta vagy fehérjediéta, amelynek felfedezője George L. Blackburn.

A tudományosan bizonyított hatásos diéta lényege, hogy az izomszövet megmarad, míg a felesleges zsírt elégetjük, amelynek már pár hét alatt meglátszik az eredménye. De mégis pontosan hogyan kell alkalmazni? Mi az a ketózis? Mit szabad és mit tilos enni? Íme a válaszok:

Ahogy fentebb már említettük a ketodiéta során szerencsére az izomszövet megmarad, míg a zsírt elégetjük. Így kerül a szervezet egy természetes biológiai állapotba, pontosabban a ketózisba – amikor megfelelő mennyiségű proteint képes felvenni, miközben a szénhidrát és a zsír bevitelét a legkevesebbre csökkenti. Ennek eredményeként nem kívánjuk úgy az édességeket, csökken a vér koleszterinszintje és az inzulin termelése is. Más diétákkal ellentétben itt nem sanyargat minket kínzó éhség, hiszen minden szükséges energiát a szervezetbe juttatunk, és folyamatosan méregtelenítünk is. Mielőtt bárki azt hinné, hogy mindössze néhány zellerszár található a ketodiéta étlapján, annak van egy jó hírünk, ugyanis a magas fehérjetartalmú élelmiszerek színes palettája közül válogathatunk. Ám, három fontos szabályt mindenképp tartsunk észben:

1. Igyunk legalább 2-3 liter vizet naponta!

2. Fogyasszunk legalább 300-1000 gramm zöldséget!

3. Étkezz rendszeresen! Vagyis 3-4 óránként egyél! Reggel felkelés után fél órával, este pedig lefekvés előtt két órával.

Mit kerüljünk?

Értelemszerűen minden cukros és túlsózott élelmiszert, chipset, csokit, alkoholt, pékárut, valamint gyümölcsleveket.

Mit ehetünk?

Minden magas fehérjetartalmú ételt. Például: tojás, marha, borjú, csirke, illetve zöldséget ( brokkoli, paprika, répa, cékla, hagyma, saláta, uborka, cukkini, avokádó) és gyümölcsöt (alma, banán, eper, narancs, grépfrút) is lehet enni. De a diéta bizonyos fázisaiban a tejtermékek és a müzli is megengedett.

Mozogj!

Nem kell drasztikus testedzésbe kezdeni, de naponta fél óra mozgást mindenképp iktassunk be.

A ketodiéta egyszerre gyors, egészséges és még hatékony is. Nem csoda, hogy Hollywoodban több sztár is ennek segítségével tartja magát elképesztő formában.

Képforrás: Unspalsh
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.