Egy ingyenes, külföldön is jó gyakorlatnak számító program óvodás és iskolás gyermekek számára.

2010 óta minden évben, a Víz Világnapjához kapcsolódva megrendezésre kerül a HAPPY (Hungarian Aqua Promoting Program in the Young) program óvodás és általános iskolás gyermekek, valamint oktatási intézmények számára. Az idei HAPPY-hetet az érvényben lévő digitális oktatáshoz igazodva tartják meg.

A programhoz csatlakozó iskolák, óvodák és a szülők számára az OGYÉI (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet) szakemberei dolgoztak ki segédanyagokat, amelyek ingyenesen elérhetőek.

A HAPPY-hét lényege, amellett, hogy a víz fontosságára felhívja a figyelmet, a vízivás népszerűsítése a gyermekek körében.

vízfogyasztás elhízás egészséges étrend
Forrás: pixabay.com

Korosztály szerinti válogatva elérhetőek nyomtatható plakátok, iskolai feladatokhoz segédanyagok, sőt vetíthető kisfilmek is, sőt kifejezetten a helyes folyadékfogyasztási szokásokról szóló oktatóanyagok is készültek.

Miért fontos a vízivás népszerűsítése?

Mert már ebben a korban rendszeresen fogyasztanak a gyermekek cukros üdítőket, kólát, jeges teát, szörpöket, stb. Napi 2 liter folyadék kell a fizikai és szellemi egészség megőrzéséhez és a fejlődéséhez, de ha ehelyett inkább a cukros italokat választják, az már kicsi gyermekkorban is elhízáshoz és fogszuvasodáshoz vezethet a bevitt felesleges üres kalória és hozzáadott cukormennyiség miatt.

Az elhízás pedig szinte az összes nem fertőző, civilizációs betegség egyik alapja (pl. magasvérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség). Nem is gondolunk bele, de például 3 dl kólában (vagy hasonló szénsavas üdítőkben) akár 11 darab (nem elírás!) kockacukornak megfelelő mennyiségű cukor van. Ebből a szempontból gyakorlatilag csak egy drága cukorszirup, aromákkal és színezőanyagokkal. Az ivóvíz ezzel szemben szinte ingyen van, egészséges és nincs benne kalória.

Az OGYÉI minden évben értékes nyereményeket oszt ki a programban részt vevők között. „A program révén egyre több fiatal tesz szert játékos formában olyan ismeretekre, melyek hosszú távon hozzájárulhatnak a gyerekkori elhízás terjedésének visszaszorításához.” 2019-ben 217 intézmény, és összesen 171 300 gyerek vett részt a HAPPY programban.

Magyarországon a 6-8 éves gyermekek több mint 20%-a túlsúlyos vagy elhízott. Számos kutatás igazolja a cukros üdítők rendszeres fogyasztása és a felszaporodó kilók közötti összefüggést.

Hogy mennyire szükség van a vízivás népszerűsítésére, jól mutatja egy 2018-as OGYÉI felmérés: az általános iskolai tanulók átlagos napi folyadékfogyasztása 3 dl, amely 15 éves korra is csak napi fél liter!

A HAPPY program fontosságát külföldön is elismerik, az Európai Bizottság Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatósága által életre hívott jó gyakorlat portálon is szerepel.

Forrás: merokanal.hu
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.