A tinédzserek anyagcseréje más, mint a felnőtteké, mivel a hormonjaik szintje állandó változásban vannak. Emiatt nekik speciális praktikák kellenek, ha fogyókúrába kezdenek.

A serdülők teste fejlődésben van, sokszor aránytalanok bizonyos részeik, ők pedig hol kövérnek, hol soványnak érzik magukat. Az elégedetlenségük azonban nem biztos, hogy megalapozott, gyakran a hormonok okozzák a sérülékeny lelki állapotot és az önbizalomhiányt. Tinédzserként tehát óvatosan fogyókúrázzunk, mert egyrészt nem biztos, hogy szükség van rá, másrészt könnyen szélsőségekbe eshetünk a serdülőkori psziché szeszélyessége miatt.

tinédzserek fogyókúrája
Forrás: pexels.com

Ezeket a tanácsokat érdemes megfogadniuk a fogyni/változni vágyó tiniknek:

  • Az egészség a legfontosabb! Ne azért akarjunk fogyni, hogy szebbek legyünk, az egészségünkön javítsunk. Ehhez nagyon fontos, hogy reális énképünk legyen.

  • A célokat részcélokra érdemes bontani. Ha valami nagy változás az áhított cél, azt nem lehet 2 nap alatt elérni. Ahhoz, hogy ne bukjunk bele, le kell bontani apróbb lépcsőfokokra. Ezeket össze is írhatjuk, így sokkal könnyebb a megvalósítás. Az egyes szintek elérésével végül az egész dolog megvalósulhat. Igaz ez a fogyásra is. Legyenek reális céljaink.

  • Mérsékeljük a cukorfogyasztást! Amellett, hogy a szénhidrátok hizlalnak, túlpörgetik az agyat, hirtelen megemelik a vércukorszintet. Nem tanácsos energiaitalokat és cukrozott üdítőket inni, édességeket fogyasztani.

  • A mozgás elkerülhetetlen. A tinédzserek sokszor nehezen veszik rá magukat a sportra, pedig a legjobb módja, hogy a testük fejlődjön. A mozgás nemcsak fogyaszt, de formál és remek hatása van az idegrendszerre, az anyagcserére és a hormononális egyensúlyra. Nem kell élsportolónak lenni, mindenki életébe belefér napi 20 perc mozgás.

  • Nem kell a zsírokat drasztikusan kerülni. A zsírpárnák nem magától a zsírtól alakulnak ki, hanem a szénhidrátokból. Az egészséges étrend részei a zsírok is, ráadásul sok vitaminnak kell az oldódáshoz. A hormonokat is befolyásolja a zsíranyagcsere.

  • A tinédzsereknek még nagyobb szükségük van a hidratálásra. Mind a bőrüknek, mind az anyagcseréjüknek jót tesz, ezért érdemes minimum napi 1,5 liter tiszta vizet inni. És ez csak a víz mennyisége.

  • A megfelelő minőségű pihenés létfontosságú, hogy feldolgozzuk a stresszt. Enélkül nincs hatékony anyagcsere és fogyás sem.

  • Ne hasonlítgassuk magunkat másokhoz! A mai világban nagyon nehéz nem másokra figyelni, mivel a tinikre ömlik a közösségi médiából a hamisság, a kirakat valóság. A lényeg, hogy mindig önmagunk vagyunk! Egyediségeink függvénye az is, hogy mennyit fogunk változni. Ez rajtunk múlik. Ahelyett, hogy mások életét elemezgetnénk, fordítsuk az időt és energiát magunkra, és akkor nem fog elmaradni a pozitív változás.

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/weight-loss-for-teens?fbclid=IwAR1JiD9W-29_vK-Onfxji_gjCUh6eU_H3pkx0S_HbzX1uRIcdURHEvi306g
Borítókép forrása: pexels.com

 
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.