Aki szeretne nyárra karcsú alakot, tehet egy próbát a paleo étrenddel, ami nemcsak rövid távon működik, hanem az életmódunkba is könnyedén beilleszthető némi akaraterővel.

Azt mindig szem előtt kell tartani a diétákkal kapcsolatban, hogy rövidtávon nagyszerűek, de hosszútávon a leadott kilók kamatostól visszakúsznak, ha nem figyelünk oda az életmódunkra. A paleo étrend ezt kiküszöböli, mert bármeddig táplálkozhatunk így, semmilyen hátrányt vagy hiányt nem szenvedünk közben. A paleosok esküsznek rá, hogy jobb a közérzetük és a súlyuk is az optimális tartományban marad.

paleo_dieta_hatasa
Forrás: unsplash.com

A paleo kori étrendet úgy tervezték, hogy hasonlítson arra, amit a vadász-gyűjtögető ősök ettek évezredekkel ezelőtt. Bár lehetetlen pontosan megmondani, hogy ténylegesen mit ettek az elődeink a világ különböző részein, a kutatók úgy vélik, étrendjük teljes értékű volt, tehát mindenevők voltak. A teljes táplálékalapú étrend betartásával és a fizikailag aktív életmóddal a vadászó-gyűjtögetők körében feltehetően jóval ritkábbak voltak bizonyos betegségek, például az elhízás, a cukorbetegség és a szívbetegségek. És persze nem érte őket annyi és olyan sokféle stressz sem.

A paleolit ​​emberek sokféle étrendet fogyaszthattak, attól függően, hogy mi volt elérhető az adott évszakban és a világ melyik kontinensén éltek. Egyesek alacsony szénhidráttartalmú étrendet fogyasztottak, sok állati eredetű zsírral és fehérjével (ketogén étrendű északiak), míg mások szénhidráttartalmú étrendet követtek sok növény fogyasztásával. A paleo táplálkozás tehát inkább irányelveket határoz meg aszerint, hogy mi volt az a táplálék, amihez elődeink már hozzáférhettek, vagyis készen kapták a természettől.

A táplálkozás ezen megközelítése azért érdekes, mert a kutatók szerint az evolúció hosszú idővonalán az ember egy rövid kis történet, és az ember adaptációja még inkább. Vagyis, amihez kifejlődött a szervezet, az emésztőrendszer, az biztosan nem korunk mesterséges és mű ételei, hanem a természet közeli táplálékok. Az emésztésünk ehhez van adaptálódva, nem véletlen, hogy sokaknál még a tejfogyasztás is gondokkal jár, hiszen a tej ivása csak néhány 100 éves „találmány”.

A paleo étrendet el lehet kezdeni pár alapvetéssel. Együnk: húsokat, halakat, tenger gyümölcseit, tojást, zöldségeket (ne hüvelyeseket), burgonyaféléket, gyümölcsöket (amik megteremnek hazánkban), diót, magvakat, mézet, gyógynövényeket és fűszereket, egészséges zsírokat és olajokat.

Kerüljük a feldolgozott ételeket, cukortartalmú dolgokat, üdítőket, édességeket, péksüteményeket, lisztes dolgokat, sőt alapvetően a gabonaféléket (mert ezekből sem volt az ősidőkben). Tiltott a legtöbb tejtermék, a mesterséges édesítőszerek, a növényi olajok, a margarin és a transzzsírok is.

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/paleo-diet-meal-plan-and-menu
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.