A sikeres diétás oktatás nemcsak egészségi, de anyagi szempontból is előnyökkel jár.

Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedések a vezető halálokoki tényezők. Kialakulásuk kockázatának csökkentésében az életmódi tényezők (például egészséges táplálkozás) kulcsszerepet játszanak. A dietetikusok szerepe alapvető (lenne), hiszen a sikeres diétás oktatás nemcsak egészségi, de anyagi szempontból is megtérül.

A megfelelően összeállított étrend hatása jelentős a kardiológiai megbetegedések tekintetében is: az egészséges táplálkozás akár 30%-kal is csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Forduljunk szakemberhez, dietetikushoz a megfelelő étrend kialakítása érdekében.

egészséges étredn, diéta
Forrás: pexels.com

Dietetikusok szerepe a megelőzésben, a prevenció anyagi haszna

Fontos lenne, hogy a táplálkozási szempontból magas rizikójú emberek számára szakemberek, dietetikusok biztosítsanak tanácsadást, oktatást. A megfelelő minőségű étrend hiányában az életmóddal összefüggő, krónikus, nem-fertőző betegségek megelőzése szinte lehetetlen, de a már meglévő kórképek kezelésében is helye van a dietoterápiának.

A sikeres prevenció nemcsak egészségi előnyökkel, de gazdasági haszonnal is jár, hiszen csökkennek a gyógyszerek, kezelések költségei és a betegség miatt a munkából kiesett idő is.

Számszerűsítve: „egy kutatás szerint minden, a betegek táplálkozási tanácsadására fordított euró a társadalom számára nettó 14-63 euró nyereséget jelent. Az elhízás és következményes betegségeinek étrendi kezelése a társadalom számára 5 év alatt akár nettó 1,5 milliárd euró megtakarítást jelent. Minden étrendi tanácsadásra fordított 1 euró a társadalom számára nettó megtakarítás: a javuló egészség 56 eurót, az egészségügyi költségek 3 eurót és a produktivitás növekedése 4 eurót hoz”.

Elég lenne „csak” az egészséges vegyes táplálkozás

Az Európai Kardiovaszkuláris Társaság 2016-os ajánlása a kiegyensúlyozott táplálkozásra fókuszál és nem ajánl prevencióként ennél speciálisabb étrendet (mint például korábban a mediterrán vagy az amerikai DASH diéta). Ez helyi szinten jobban megvalósítható, a táplálkozás pedig fenntarthatóbb. Ennek megfelel Magyarországon az OKOSTÁNYÉR® ajánlás. A szomorú hazai egészségügyi statisztikák (szív- és érrendszeri megbetegedések és halálozás) azt mutatják, hogy ennek betartásához szakértői segítségre lenne szükség.

Forrás: Metabolizmus, 2021, XIX. évfolyam, Magyar kardiovaszkuláris konszenzus konferencia, 52–56.
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.