Gyakran akkor eszünk, ha stresszesek és idegesek vagy boldogok vagyunk. Emiatt pedig gyakran figyelmen kívül hagyjuk a valódi éhségérzetünket.

Jelentős különbség van a valódi fizikai éhség és az érzelmi éhség között. A fizikai éhség fokozatos, és az utolsó étkezéshez kötődik, míg az érzelmi éhséget olyan dolgok váltják ki, mint a stressz, az aggodalom, az unalom, az öröm vagy a fáradtság.

Valóban éhesnek érzi magát?

Fontos, hogy komolyan vegye az éhségérzetet, de először próbálja kitalálni, mi történik - tényleg éhes vagy csak ideges valami miatt. Gyakran az érzelmi éhség a tested módszere, hogy elmondja, vigasztalásra vagy valami nyugtatóra van szüksége. Ahelyett, hogy éhes lenne, talán csak egy rövid szünetre vagy egy sétára van szüksége a szabadban, hogy enyhítse a stresszt. Tehát határozza meg, mit érez, és találja meg a hozzá tartozó megfelelő érzelmet. A sóvárgás egy másik jelzés arra, hogy az érzelmei diktálják az éhségérzetet (például a szervezete egy bizonyos fajta csokoládé után kívánkozik).

érzelmi fizikai éhség
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Ismerje meg az éhség jeleit

Ha ismeri az éhség valódi jeleit, elkerülheti a gyakran egészségtelen érzelmi evést. Ahelyett, hogy arra várna, hogyan múlik el az éhségérzete a nap folyamán, legyen proaktív. Amennyiben tudja, hogy minden nap 10 óra körül megéhezik, korábban kell ebédelnie, mint a legtöbb embernek.

Tippek az érzelmi evés leküzdésére

Ha úgy gondolja, hogy érzelmi éhséggel küzd, kövesse az alábbi tippeket:

  • éhségérzet esetén adjon magának öt percet, mielőtt eszik
  • határozza meg, hogy az igazi éhség miatt kell-e ennie, vagy csak az érzelmek miatt érzi magát éhesnek
  • vonja el a figyelmét vagy tartson egy kis szünetet abban, amit éppen csinál
  • keressen más nyugtatót vagy vigasztaló módszert (például egy rövid séta).
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.