Lehetséges-e, hogy hetente egy-két kilót fogy és még jól is érzi magát? Vajon esténként egy pohár bor elfogyasztása segíti a súlycsökkenést?

Ha egészségesebben étkezik és rendszeresen sportol, de egy bizonyos súly elérése után nem fogy többet, ennek okozója a rendszeresen elfogyasztott egy-két pohár bor lehet. Lehet, hogy úgy hiszi, a bor „csak szőlő, de valójában a bor több kalóriát tartalmaz, mint gondolná. Tehát a fogyókúra esetén érdemes tisztában lenni azzal, hogy mennyi bort ihat, függetlenül attól, hogy az vörös, fehér vagy pezsgő.

Hogyan dolgozza fel szervezete az alkoholt?

Az alkohol másként metabolizálódik, mint az élelmiszerek. Először is nem tárolható, másodszor pedig a lenyelt állapotból olyanná kell alakítani, amely nem annyira mérgező. Áthaladva a gyomron bejut a véráramba és az agyba, de végül az alkoholnak meg kell találnia az utat a májba, amely az egyetlen szerv, amely le tudja bontani szén-dioxidra és vízre, így ki tud ürítenie a szervezetből. A nem, az életkor, a testméret és a genetikai adottságok egyaránt szerepet játszanak abban, hogy milyen gyorsan ürül ki az elfogyasztott alkohol.

bor fogyókúra diéta
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Mit tehet a „folyékony” kalóriák csökkentése érdekében?

Ha valóban csökkenteni szeretné a folyékony kalóriákat, a szakértők öt módszert ajánlanak:

  • hagyja abba az alkohol fogyasztását néhány hétig, majd ellenőrizze a súlyát
  • csökkentse a rendszeresen fogyasztott alkohol mennyiségét (például két pohárról egyre vagy minden második este igyon alkoholt)
  • cserélje kisebbre a borospoharait
  • váltakozva kortyolgassa a borát és a nulla kalóriatartalmú vizet vagy készítsen fröccsöt
  • inkább egészséges nassolnivalókkal (például egy kocka 70-85%-os étcsokoládé, natúr joghurt friss gyümölccsel) kényeztesse magát.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.