A magyarok halálozási okát a szív- és érrendszeri betegség jelenti. A kardiovaszkuláris betegség világszerte is vezető halálok.

Nemcsak a szív lehet beteg és okozhat problémát. Az erek állapota is lehet olyan állapotban, amely a szív munkáját és vele együtt az ember egészségét is veszélyezteti. Sok esetben a kardio(szív)vaszkuláris(érrendszer) betegségek kialakulásában a nem megfelelő étrend, vagyis a magas zsírtartalmú ételek miatt a zsírtartalmú plakkok felgyűlnek és a vér nem tud áramolni.

A szív- és érrendszeri betegségeket okozhatnak:

  • A koleszterin kell, hiszen a vitaminok, a sejtek és a hormonok alkotórésze is. Gond akkor van, ha az olyan szintre emelkedik, hogy az megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Hosszú távon a maga koleszterin annyira eltömíti az artériákat, hogy gondot okoz.
  • A 2-es típusú cukorbetegség kockáztatja a kardiovaszkuláris betegségek kialakulását.
  • A túlsúly népbetegség. A túl kevés mozgás mellett az indokolatlanul sok bevitt kalória nemcsak esztétikailag mutatja meg magát, hanem több betegség előidézője lehet, így a szívre és az érrendszerre is hatással van.
  • A magas vérnyomás tartós jelenléte megnöveli a stroke és a szívinfarktus esélyét.

A szív- és érrendszeri betegségek megelőzése

Nemcsak a kardiovaszkuláris betegségek elkerülése érdekében érdemes egészséges étrenden lenni, hiszen könnyebbnek, fittebbnek érezzük magunkat, mert a súlyunkat is könnyebb kordában tartani. Emellett persze szükség lenne a rendszeres sportra, akár csak séta formájában is. A rostokban és vitaminokban gazdag étrendet segíteni lehet a zöldségek, gyümölcsök gyakori és a mérsékelt zsírfogyasztással. Szükséges elhagyni a káros szenvedélyeket, így a dohányzást és a túlzott alkoholfogyasztást is.

Túlzásokba esni sem érdemes. Az életmódváltás legyen lassabb, de tartós folyamat és nem árt a háziorvossal konzultálni. Annyi biztos, hogy nagyfokú elhatározás is szükséges ehhez, de hosszútávon nemcsak a fizikum változhat meg, hanem az egészségünkre is nagyon jó hatással van, de még az önbizalom szempontjából sem elhanyagolható.

Kép forrása: Pixabay.com

 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.