A citronelláról sokan hallhattak már, egyrészt mert kellemes az illata, könnyen tartható a konyhakertben, és leveleiből finom, nyugtató hatású tea készíthető.

A citronella olajának vásárlásakor, illetve megválasztásakor (mint minden gyógynövényi olajnál) fokozottan figyeljünk a tisztaságra! Csak a 100%-os illóolajak használhatóak kockázatmentesen, és csak ezekkel garantált elérni a kívánt hatásokat.

citronella
Forrás: unsplash.com

Első sorban szárított levelet ismertek itthon, amelyekből kiváló zamatú tea készíthető. A citronella tea ráadásul tökéletes a hangulat zavarokra, a stresszre, szorongásra, alvási problémákra. A benne lévő hatóanyagok nem erősek, nem bódítanak, nem leszünk tőlük álmosak, viszont az idegrendszert valósággal kisimítják.

A belőle nyert olajat felhasználják rovarriasztó gyertyákban, vagy természetes pumpás rovarriasztó formájában, ugyanis távol tartja a szúnyogokat. Akár párologtatóba is tehetjük, de bőrünkre is cseppenthetünk belőle. Érdekesség, hogy a citronella olaj édeskömény vagy vanília olajjal elegyítve még inkább utálatos illat a rovarok számára.

Számos tanulmány vizsgálta a gombaellenes és antibakteriális hatását. Arra a következtetésre jutottak, hogy a növény illó anyagai csaknem 12 mikróba félét és 22 baktérium törzset képesek meggyengíteni, elpusztítani. Ezek elsősorban légúti kórokozók, betegségeket okozhatnak a tüdőben, száj- és orrüregben, és legyengítik az immunrendszert. Az olaj párologtatása tehát „tisztítja” a környezetünket, a légteret.

Mivel gombaellenes hatású és gyulladáscsökkentő is a citronella olaj, ezért végeztek kísérleteket a sebgyógyulásra is. Kiderült, hogy az olaj (hígítva, a seb környékét ecsetelve) felgyorsíthatja a regenerációs folyamatokat, belélegzése pedig csökkenti az étvágyat, a koleszterinszintet, és a testsúlyt is.

Forrás: https://www.healthline.com/health/citronella-oil
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.