Ez az oldható élelmi rost képes a koleszterinszintet normalizálni, javítja a szív-érrendszer állapotát, segíti az immunrendszer működését, és a rákkutatásban is alkalmazzák kiegészítő terápiaként.

A béta-glükánt még viszonylag kevesen ismerik és fogyasztják, pedig egy teljesen természetes anyag, ami számos élelmiszerben megtalálható. Ez a poliszaharidokból (cukrokból) álló rostféle a természetben ott van az algákban, gombákban, a teljes kiőrlésű gabonákban, árpában és zabban is. Koncentrált formában étrend-kiegészítők segítségével juthatunk hozzá.

beta_glukan_hatasa
Forrás: unsplash.com

A rostok általában véve is nagyon fontosak a szervezet számára, mert javítják az emésztést, ám a béta-glükán oldhatósága által különösen pozitív hatásokkal jár. Mérsékelheti a koleszterinszintet, optimalizálhatja a vércukorszintet, támogatja a bélbaktériumokat, mivel táplálékul szolgál a probiotikus flóránknak, az pedig az immunrendszer része. Mivel a béta-glükán csökkenti a koleszterin és trigliceridek jelenlétét a vérben, az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal tanulmányai alapján hivatalosan is „szívbarát” élelmiszernek számít.

A rostokat a szervezetnek hosszabb ideig kell emésztenie, vagyis a béta-glükán lassan halad át az emésztésen, a szervezet pedig nem szívja fel olyan gyorsan a cukrot, ami csökkenti a vércukorszint -emelkedés valószínűségét, és segít fenntartani az optimális vércukorszintet. Ahogy áthalad a rost, a koleszterint ki tudja vinni magával, csökkentve annak szintjét is.

A béta-glükán serkenti az immunrendszer működését, ami a legtöbb esetben nagyon hatékony, így a rákos megbetegedések megelőzésében és kezelésében. Bár a kutatások még folynak, és jobbára állatkísérletek támasztják alá a rost hatását, a kutatók szerint a béta-glükánnak helye van a daganatterápiákban. A rák befolyásolja a fertőzéseket leküzdő vérsejteket, gyengíti az immunrendszert és az immunválaszt. Az orvosok ezért ún. biológiai válaszmódosítókat (BRM) alkalmaznak immunterápia során. A BRM az immunterápia egyik formája, amely erősíti az immunrendszert és védelmi választ vált ki. A béta -glükánok a BRM egyik típusa, ezért lassíthatják a rák növekedését, és megakadályozhatják annak terjedését a test más részeire. Ez nem azt jelenti, hogy a béta-glükán a rák ellenszere, de segíthet a kiegészítő kezelésben és a megelőzésben is.

Mivel ez a rost erős immunválaszt vált ki a szervezetben, az olyan betegségben szenvedőknek figyelniük kell a bevitelére, akiknél amúgy is túlműködik az immunrendszer. Ilyen állapot a reumás ízületi gyulladás, a lupusz, a szklerózis multiplex, az asztma és a gyulladásos bélszindrómák, mint a Crohn-betegség.

Forrás: https://www.healthline.com/health/beta-glucan-heart-healthy
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.