A mentát leginkább fogkrém, tea vagy rágó formájában ismerjük. Nem véletlen a felhasználása ezekben sem, de ennél jóval többet tud az aromás növény.

A mentafélék közé tartozó gyógynövények leveleiben és szárában jellegzetes illóolajak vannak, amik a menták hűs, kellemes illatát és ízét szolgáltatják. A borsmenta nem véletlenül népszerű világszerte, ízesítenek vele ételeket, belekerül cukorkákba, koktélokba, szájvízbe és fogkrémbe, de gyógyteaként fogyasztva is sokan kihasználják egészségügyi előnyeit.

borsmenta
Forrás: pexels.com

A borsmenta kivonat, azaz a menta hatóanyagainak jótékony hatásai:

  • Könnyíthet az emésztési problémákon, megszünteti a puffadás, oldja a bélgörcsöket, mert ellazítja a bél simaizmait. Segíthet az émelygésen, hányáson, sőt egy 1000 emberen végzett tanulmányban az áteresztő bélszindróma (IBS) tüneteit is mérsékelte.

  • Izomlazító és fájdaloműző hatása fejfájás, migrén esetén is a segítségünkre lehet. A borsmenta olaj hűsít és oldja a feszültséget.

  • Nagyszerű antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, közben pedig kellemes ízt hagy, éppen ezért kerül bele annyi fogkrémbe, rágóba, cukorkába.

  • Segíthet a torokfájás enyhítésében, a szájüreg mikroflórájának rendezésében, a gyulladások mérséklésében.

  • Nátha esetén nemcsak a baktériumok és vírusok ellen hat, de illóolajai ki is tisztítják az eldugult orrjáratokat. Ugyanez igaz allergiánál is, nyálkahártya lohasztó hatása lehet.

  • Aki borsmenta teát fogyaszt, általában azt tapasztalja, hogy energikusabb, felfrissültebb. A menta ugyanis energetizál, segít leküzdeni a nappali fáradtságot.

  • Egy több mint 100 főt számláló kutatásban megállapították, hogy a borsmenta kivonata enyhíti a menstruációs görcsöket is, a már említett simaizom lazító hatása miatt.

  • Baktériumölő hatású, ezért megelőzésben is partnerünk lehet, illetve segíti az immunrendszer munkáját.

  • Mivel koffeinmentes és izomlazító, ezért esti teaként is kiváló, segítheti a nyugodt alvást. A mentát emiatt sokszor megtaláljuk a különböző relaxáló teakeverékekben.

A borsmenta fogyasztásának tehát számos előnye van, és, aki szereti a szelíd módszereket, szeretné kiegészíteni házi patikáját, annak ez a sokoldalú gyógynövény jó szolgálatot fog tenni.

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.