Téved az, aki azt gondolja, hogy kalciummal megelőzhetők vagy kezelhetők az allergiás panaszok.

A köztudatban még mindig erősen tartja magát az a tévhit, miszerint a kalcium egyfajta allergia elleni anyag, és az az allergiás panaszok, az allergiás bőrreakciók enyhítésére is szolgálhat.

Tényként kezelhető, hogy a kalcium nem alkalmas sem az allergiás reakció kiküszöbölésére, sem pedig annak enyhítésére, akár tablettaként, akár oldatként kerül a kalcium a szervezetbe.

kalcium allergia
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A kalciummal felesleges próbálkozni!

A kalcium-tartalmú ampullás oldatok ivása vagy kalciumos pezsgőtabletták darázscsípés, méhcsípés esetén való adagolása, netán csalánkiütés esetén való szedése téves elképzelésen nyugvó „hungarikum”. A kalcium-sók méh-vagy darázscsípést, esetleg egyéb allergén kiváltotta reakciót követő bevétele nincs hatással az allergiás reakció lefolyására.

Mi kell(ene) kalcium helyett?

Az allergiás panaszok kezelése allergia-ellenes gyógyszerek használatát teszi szükségessé. Az allergiás panaszok kezelésére antihisztaminok, glükokortikoidok szolgálnak.  Súlyos allergiás reakció, anafilaxiás sokk esetén pedig azonnali orvosi ellátásra, mentőre és adrenalin-injekcióra van szükség!

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

A nők érzékenyebbek a stresszre: ez lehet az oka (x)

A nők agya másként működik, mint a férfiaké, ez az egyik oka annak, hogy fogékonyabbak a stresszre.