A kellemes illatú gyógynövényből nyert olaj is számtalan egészség javító hatással bír, így érdemes felfedezni a százszorszépben rejlő erőt!

A kamillateát a legtöbben ismerik, kellemes íze és illata még a gyerekeknek is beválik, fogyasztható nátha, gyomorhurut, gyulladásos folyamatok esetén, de a főzet alkalmas akár sebek, vagy a gyulladt szem rendbe tételére. A kamilla azonban ennél jóval szélesebb körben felhasználható, ha megismerjük, mit és hogyan készíthetünk belőle!

kamilla_hatasa
Forrás: pexels.com

A növény a százszorszépek családjába tartozik, és valójában két faja is ismert, a Német kamilla (Chamomilla recutita) és a Római kamilla (Chamomilla nobile). A két faj között megjelenésben van némi különbség, és kissé hatóanyagban is, de mindkét faj nagyszerű gyógynövény. A növények virágaiból nemcsak szárított teafű készülhet, hanem olaj is nyerhető, így a kamilla illóolaj formájában is felhasználható.

Évezredek óta ismert gyógynövény a különböző kultúrákban, ezeket a hatásait szerte a világban megfigyelték:

  • emésztési zavar, hányinger vagy gázképződés ellen

  • sebgyógyulás elősegítő hatás, beleértve a komolyabb fekélyeket is

  • szorongásoldó, nyugtató

  • enyhítheti a bőrbetegségeket, mint például az ekcéma vagy a kiütések

  • gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító olyan állapotok esetén, mint a hátfájás, neuralgia, ízületi gyulladás, léguti betegségek

  • az alvást is elősegíti

A kamillaolaj belélegzése számos betegségen segíthet, beleértve a szorongást és az alvás elősegítését, de náthánál is ismert a kamillás gőzölés, inhalálás. Manapság az olajat diffúzorban vagy üveg spray palackban hasznosíthatjuk.

Diffúzió. Az aroma párologtató diffúzor lehetővé teszi az elpárologtatott illóolajok illatának terjedését a légkörben, a szobában. A kamillaolaj száraz diffúzorba téve remekül nyugtat, csökkenti a stresszt, segíti az elalvást és regenerálja a légutakat.

Permet. A kamillaolaj permetezéséhez 10–15 csepp kamillaolajat hígítunk fel pár deciliter vízben, majd ezt spray-s palackba tesszük és jól összerázzuk. A permet hasonló hatással bír, mint a párologtatott kamilla, de akár bőrre is fújhatjuk.

Ha kamillát vagy bármilyen illóolajat használunk aromaterápiára, mindig tiszta, 100%-os forrást válasszunk, ezenkívül háziállatokra nem javasolt közvetlenül permetezni. A kamillaolajat felhasználhatjuk masszázshoz is, de beletehetjük kókuszzsírba vagy vazelinbe, így nyerve natúr, tápláló bőrregeneráló kozmetikumot. Fürdővízbe is csepegtethetünk belőle és borogatásként is használhatjuk, ha nedves kendőre juttatunk az olajból.

Forrás: https://www.healthline.com/health/chamomile-oil
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.