Bizonyos vitaminok, ásványi anyagok és növényi hatóanyagok kimondottan “rákellenesnek” minősülnek a szakemberek szerint is.

Sajnos továbbra sem csökken a daganatos, rákos megbetegedéseknek a száma, hiszen a kockázati tényezők továbbra is jelen vannak a modern életvitelünkben. A civilizációs betegségnek tartott rákos betegségek oka sokszor ismeretlen, de a kiváltó tényezők között az orvosok szerint ott lehet a dohányzás, a helytelen táplálkozás és a nagy túlsúly, a környezeti szennyezések, a túlzott UV sugárzás, a technológiai ártalmak, a kemikáliák és gyógyszerek hosszú távú hatása, illetve a mozgásszegény életmód.

vitamin_rak_ellen
Forrás: unsplash.com

Talán nincs is olyan ember, aki szűkebb vagy tágabb környezetében ne tudna olyan személyt említeni, aki megküzdött a daganatos megbetegedés valamilyen formájával. Amíg az ember egészséges, nem is gondol rá, hogy őt is elérheti a baj, pedig sajnos manapság kortól függetlenül bárki ki van téve a kockázatnak. Éppen ezért nagyon oda kellene figyelni a táplálkozásunkra, a rendszeres testmozgásra, a stressz kezelésére, a mentális egészségünkre (lelki okok) és, hogy milyen ártalmaknak tesszük ki magunkat szándékosan (szenvedélybetegségek).

Garancia nincs ugyan senkinél, de léteznek olyan vegyületek, melyek bizonyítottan jótékonyan befolyásolják a szervezet folyamatait, annak ellenállóképességét, erősítve az immunrendszert, gátolva a gyulladásokat, ezáltal segíthetnek a rákos megbetegedések megelőzésében vagy kiegészítő kezelésében.

Ide tartoznak:

  • A D-vitamin, mint az egyik legerősebb antioxidáns és roboráló szer.

  • Antioxidánsok: C-vitamin, A-vitamin, E-vitamin, béta-karotin

  • Élelmi rostok (prebiotikumok): immunrendszerünk jelentős része a vékonybélben található.

  • Vas, folsav: a rákos megbetegedéseknél használt gyógyszerek és terápiák káros hatásait enyhíthetik.

  • Omega-vegyületek: általános gyulladáscsökkentő hatásúak.

  • Aminosavak (pl.Culevit készítmények)

  • Növényi hatóanyagok (pl.Avemar készítmények)

  • Méhpempő: általános immunstimuláns és gyulladáscsökkentő szuperfood

  • Keleti gyógygombák: az ázsiai gyógyászatban évszázadok óta használatosak egyedi felépítésük és hatóanyagaik miatt

Forrás: https://www.webmd.com/diet/cancer-guide
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.