A magnézium-pótlás enyhén mérsékli a magas vérnyomást. A hatás annál kifejezettebb, minél jobb a szervezet magnéziummal való ellátottsága.

A magnézium-tartalmú patikaszerek rendszeres alkalmazása néhány higanymilliméterrel (Hgmm-rel) csökkentheti a hipertóniások vérnyomását. Egy vizsgálat 2028 olyan személy adatait dolgozta fel, akik átlagosan napi 368 mg magnéziumot szedtek három hónapos időszakon keresztül. Kiderült, hogy a szisztolés vérnyomás (= felső érték) mintegy 2 Hgmm-rel, míg a diasztolés vérnyomás (=alsó érték) 1,8 Hgmm-rel csökken a magnézium szedése eredményeként.

magas vérnyomás magnézium
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Számít a dózis

A nagyobb dózisú magnézium-bevitel jelentősebben mérsékli a vérnyomást. A napi 300 és 450 mg közötti magnézium-adag már 3,83, illetve 1,65 Hgmm-rel csökkenti a szisztolés és a diasztolés vérnyomás-értékeket. Ebben az esetben az ajánlásoknak megfelelő bevitelről van szó, hiszen Magyarországon felnőtteknek magnéziumból napi 375 mg a beviteli referencia érték.

Az összehasonlítás kedvéért: az életmód és a táplálkozás – magas vérnyomás megelőzésében és kezelésében oly sokat emlegetett - megváltoztatása, azaz a zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának a preferálása, a teljes kiőrlésű pékáruk előnyben részesítése, a zsírszegény tejtermékek vásárlása, a nátriumban és zsírokban szegény diéta együttesen mintegy 6,7, illetve 4,7 Hgmm-rel csökkentik a szisztolés, valamint a diasztolés vérnyomást.

Forrás: https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/hypertensionaha.116.07664
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Ezek a legfontosabb teendők felfázás esetén (x)

Kínzó alhasi görcsök, égő érzés vizeletürítéskor, nem múló vizelési inger – ezek a panaszok kísérik a felfázásként is ismert hólyaghurutot. Mutatjuk, mit tehetünk az enyhe felfázás korai tünetei ellen.