A húsos levelű aloe vera növény jótékony hatása évezredek óta ismert, és napjainkban is rengeteg területen használják a kozmetikától elkezdve az alternatív gyógyászatig.

Gél, kapszula, spray, fogkrém, üdítő - csak néhány az aloe verából készült termékek közül, melynek majdnem mindegyikét gyógyító célra használják. Aloe verából körülbelül háromszáz fajta létezik, és mindössze öt bír gyógyító hatással, ezeknek a növényeknek a leveleiben található zselét hasznosítható. Lássuk, mire is lehet jó.

Gyomorégés

A refluxbetegség egyik kellemetlen tünete a gyomorégés. 25-100 grammnyi aloe gél étkezés közben történő elfogyasztása jelentősen csökkentheti a tünet súlyosságát, és más emésztőrendszeri problémákon is segíthet.

Szájvíz helyett

Az aloe vera kivonat a kémiai alapú szájvizek természetes és biztonságos helyettesítője lehet, mivel a növény tele van C-vitaminnal, ez pedig meggátolja a plakkok lerakódását. Emellett enyhítheti az ínyduzzanatot vagy vérzést is.

Vércukorszint csökkentése

2-es típusú cukorbetegségben szenvedők esetében napi két kanál aloe vera ital elfogyasztása a vércukorszint csökkenését okozhatja. Ez azt is jelentheti, hogy a növénynek nagy szerepe lesz a diabétesz kezelésében a későbbiek során. Azonban azok a cukorbetegek, akik glükózcsökkentő gyógyszereket is szednek, vigyázzanak az aloefogyasztással, mivel együttes alkalmazásuk esetén akár veszélyesen alacsony szintre is eshet a szervezet glükózszintje.

aloe vera
Forrás: unsplash.com

Természetes hashajtó

Az orvosi aloé segíti az emésztést és mintegy természetes hashajtóként is funkcionál. De nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását, és akik Crohn-betegséggel, aranyérrel vagy vastagbélgyulladással küzdenek, ne használják.

Bőrápolás

A bőr hidratálásában nagy segítség lehet az aloe-kivonat, hiszen maga a növény nagyon sokáig elél száraz körülmények között. Ezt a leveleiben tárolt víznek köszönheti, így a belőle kinyert zselé segít felvenni a harcot a száraz arcbőr ellen.

Lehetséges segítség a mellrák ellen

Néhány tudós a növény levelének aloe emodin nevű összetevőjét vizsgálta és arra jutott, hogy ez lassíthatja a mellrák növekedését.

Forrás: https://www.healthline.com/health/7-amazing-uses-aloe-vera
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.