Mindig figyeljünk rá, hogy legyen elegendő vas a szervezetünkben, mert a nyomelem hiánya az immunrendszer gyengüléséhez is vezethet, és emiatt könnyebben megbetegedhetünk!

Ezért fontos nyomelem a vas

Az oxigént a vörösvértestben található fehérje, a hemoglobin szállítja a tüdőből a szövetekbe és a szervekbe. A vas ennek a fehérjének fontos alkotóeleme, tehát ha nincs belőle elegendő a szervezetünkben, akkor emiatt kevesebb oxigén jut a szövetekbe és a szervekbe. Ezen felül a vas az izmaink, bizonyos enzimek, illetve az immunrendszerünk zavartalan működéséhez is nélkülözhetetlen. Vasat napi szinten veszítünk, és mivel a szervezetünk nem tudja előállítani, ezért nekünk kell gondoskodnunk a pótlásáról. Ahhoz, hogy egyensúlyban tarthassuk a vasháztartásunkat, annyi vasat kell bejuttatnunk a szervezetünkbe, amennyit elveszítünk, és ezt elsősorban kiegyensúlyozott étkezéssel tudjuk biztosítani.

Vashiányosan könnyebben megbetegszünk

Ha a szervezetünk védekező rendszere, azaz az immunrendszerünk erős, akkor ritkábban betegszünk meg, vagy legalábbis enyhébb lefolyású lesz a betegségünk. Ám ehhez nemcsak C- és D-vitaminra, hanem vasra is szükségük van. A vashiány ugyanis gyengíti az immunrendszert, vagyis sokkal fogékonyabbak lehetünk a betegségekre, amelyekből várhatóan lassabban is gyógyulunk ki. A betegség eleve igénybe veszi az immunrendszert, ezért ilyenkor megszűnik, vagy legalábbis csökken a vas felszívódása. Betegen általában étvágyunk is kevésbé van, így eleve kevesebb juthat a szervezetünkbe. Vagyis fertőzések idején nem igazán érdemes vaspótlót szedni, ám a betegség előtt és után annál fontosabb, hogy megfelelő módon pótoljuk a vasat.

Így veszítünk nap mint nap vasat

Nem is gondolunk rá, de vasat mindenki naponta veszít, például a verejtékkel, a széklettel, vagy ha kihullik pár szál hajunk, illetve akkor is, amikor körmöt vágunk. A termékeny korban lévő nők pedig a menstruáció miatt minden hónapban ennél is több vasat veszítenek. Műtétek, véradás vagy a szülés alkalmával, valamint bizonyos betegségek (pl. aranyér, orrvérzés) miatt ugyancsak veszíthetünk vasat.

padalRLlnYDRN7PUQp7wUbnJne9EiHgG2LUlUlKW
Vény nélkül kapható vas(III)-tartalmú gyógyszer

Biztonságos és kényelmes a Maltofer

A hatásos vaspótláshoz megfelelő minőségű és mennyiségű vas bevitelére van szükség. A patikában recept nélkül kapható Maltofer rágótabletta hatásos gyógyszer, mert tablettánként 100 mg elemi vasat tartalmaz. Biztonságos, mert csak annyi vas szívódik fel belőle, amennyi a szervezet számára szükséges, ezért nem lehet túladagolni. A kellemesen csokoládéízű Maltofer rágótabletta a vas-sókat tartalmazó vaspótlókhoz képest ritkábban okoz székrekedést. Kényelmes, hiszen bármikor, akár étkezéssel együtt is bevehető, mivel nem lép kölcsönhatásba sem az elfogyasztott élelmiszerekkel, sem a beszedett egyéb gyógyszerekkel, vitaminokkal vagy nyomelemekkel.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.