A törököknél és bolgároknál évszázados tradíciója van, hazánkban csak néhány éve kezdett el hódítani, pedig a rózsa szélesebb körben használható, mint gondolhatnánk.

A gyönyörű virág kinézete és mesés illata vitán felül áll. Ám a rózsa sokkal többet tud, mint, hogy csokor készüljön belőle, és ezt bizonyos országokban régóta tudják. A rózsa ehető virág, szirmai akár a gasztronómia részét is képezhetik, olaja számos kozmetikum alapja, de alkoholos ital is készülhet a rózsából.

rozsaviz
Forrás: pexels.com

A rózsavizet a rózsaszirmok gőzzel történő desztillálásával hozzák létre. A rózsavíz illatos, és ezért, mint természetes illatanyag is felhasználható alternatívaként a vegyszereket tartalmazó parfümökkel szemben. Aki tehát nagyon érzékeny a kozmetikumokra, annak a rózsavíz megoldást hozhat.

A rózsavizet évszázadok óta használják, a kutatók úgy gondolják, hogy a mai Irán területéről indult térhódítása. Hagyományosan használták mind a szépségápolási, mind az étel- és italkészítményekben. Rengeteg potenciális egészségügyi előnnyel jár, amit nekünk is érdemes felfedezni!

  • A rózsavíz gyulladáscsökkentő, így megnyugtathatja a bőrt, hasznos lehet ekcéma vagy rosacea kezelésére, miközben mennyei illatot ad.

  • A tiszta rózsavizet származási helyén torokfertőtlenítőként is használják, öblögetéssel.

  • Antibakteriális, arclemosónak is kiváló és csökkentheti a bőrpírt.

  • Mivel antiszeptikus, így csökkenti a gyulladásokat, a kórokozók szaporodását a bőrön és serkenti a sebgyógyulást.

  • A rózsaszirmok és a rózsaolaj tele van fitotápanyagokkal, antioxidánsokkal, ezért táplálják, fiatalítják a bőrt és sejt szinten védenek a káros környezeti hatásoktól.

  • Az illóolaj párologtatóba téve hat a pszichénkre is, nyugtat, kiegyensúlyoz, elűzi a stresszt, csökkentheti a fejfáját, jobb hangulatunk lesz tőle.

A rózsa felhasználása tehát sok új élményt adhat bárkinek. A szárított szirmokat tehetjük süteményekbe, teákba. A rózsaolajból csepegtetve készülhet természetes dezodor, testvaj (kókuszzsírral keverve), arclemosó, kézkrém stb. A rózsa esszenciának kockázata nincs, amennyiben megbízható forrásból és teljesen tiszta formában vásároljuk.

Forrás: https://www.healthline.com/health/rose-water-benefits
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.