Az ízletes növény gyümölcséből nyert olaj kiváló fitotápanyagokat tartalmaz, ezért érdemes beszerezni belőle, ha összefutunk vele a drogériákban!

A mangó, mint egzotikus gyümölcs nálunk is ismert és kedvelt, bár ára elég borsos tud lenni. Íze mennyei, így nem csoda, hogy sokan visznek haza az egyébként Thaiföldön, Indiában, Kínában és Floridában termesztett növény gyümölcséből.

mango_olaj
Forrás: unsplash.com

A mangó magjából nyert olajat mangó vajnak is nevezik, mivel szobahőmérsékleten elég kemény az állaga, tehát nem folyik, mint az olaj. Préseléssel vagy oldószeres extrakcióval nyerik ki a magból, majd felhasználják kozmetikumokban vagy tiszta olaj formájában. A mangó húsát sok vizsgálatban kutatták már, vitathatatlan, hogy finom, gyümölcscukorban gazdag és persze tele van vitaminokkal és rostokkal. Ám a magból nyert olajat is egyre több tanulmány vizsgálja, így kerülhetett a szépségápolás fókuszába.

A mangó olaj mangiferint tartalmaz, amely antioxidáns hatású növényi vegyület. A mangiferinről kiderült, hogy inaktiválja a bőr öregedésében szerepet játszó két enzimet, a kollagenázt és az elasztázt. A kollagenáz lebontja a kollagént, ami ugye a bőr szerkezetét javítja és fiatalítja. Az elasztáz pedig az elasztint bontja, ez a fehérje felelős a bőr rugalmasságáért. Vagyis a mangiferin képes ezeket a folyamatokat lassítani, ezért a mangó olajtól arcbőrünk szebb, rugalmasabb, fiatalosabb maradhat. Ez a bőr öregedésének is kedvezhet, mivel a szabad gyökök elpusztítják a kollagént és az elasztint is, illetve számos degeneratív folyamatot indítanak be a szervezetünkben.

A mangóolaj tehát nagyon jót tesz a bőrnek, táplálja és ápolja, emellett állítólag a szúnyogokat is távol tartja. Az értékes hatóanyagok a hajunknak is jót tesznek, ezért, ahogy a többi növényi olajból, ebből is készülhet hajpakolás.

Mivel erős növényi hatóanyag, érdemes bőrpróbát tartani a használata előtt, hiszen van, akinél allergiát válthat ki.

Forrás: https://www.healthline.com/health/mango-oil
Borítókép forrása: unsplash.com