Bár leginkább a menopauza idején jelentkezik, a csökkenő ösztrogénszint miatt, a hüvely szárazsága bármely életkorban okozhat átmeneti vagy tartós problémát.

A stressz, a szorongás, a csökkent véráramlás és a dehidratáltság is olyan igazolt tényező, amelyek hozzájárulhatnak a vagina természetes nedvességének eltűnéséhez. Szerencsére számos táplálékkiegészítőről kimutatták, hogy segítenek megelőzni a hüvely kiszáradását és fokozzák a síkosságot.

huvelyszarazsag
Forrás: unsplash.com
  • Az E-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely antioxidáns, és a hámszövet védelmezője. Egyes kutatások szerint a síkosság növelésére és a hüvelyszárazság csökkentésére is előnyös lehet. Egy 52 nőn végzett vizsgálat szerint az E -vitamin kúp 12 hetes használata javította a hüvelyi atrófia tüneteit , ami a hüvelyfalak elvékonyodásával és szárazságával járó állapot. Más tanulmányok azt találták, hogy az E -vitamint tartalmazó kúpok más összetevőkkel, például hialuronsavval, A -vitaminnal és D -vitaminnal együtt javíthatják a hüvelyi sorvadás tüneteit a rákkezelés alatt álló nőknél.

  • Bár a D -vitamin leginkább a csontok és fogak egészségében betöltött szerepéről ismert, tanulmányok azt mutatják, hogy a hüvely váladéktermelését is fokozhatja.

  • Több tanulmány is arra a következtetésre jutott, hogy mind a szájon át szedett D-vitamin étrend-kiegészítők, mind a kúpok csökkenthetik a szárazságot és javíthatják a hüvely egészségét a menopauza idején. Egy másik, 44 posztmenopauzás nőt vizsgáló tanulmány megállapította, hogy a D-vitamin kúp 8 hetes használata jelentősen csökkentette a hüvely kiszáradását, összehasonlítva a kontrollcsoporttal. Egy 200 idősebb nő bevonásával végzett vizsgálat pedig azt is kimutatta, hogy a vérben a megnövekedett D-vitamin szint a hüvely nedvességtartalmának és konzisztenciájának javulásával jár.

  • A homoktövis olaj természetes étrend-kiegészítő, melyet a homoktövis növény leveleiből, magjából és bogyóiból nyernek. Tele van vitaminokkal, antioxidánsokkal, aminosavakkal, így allergia esetén is javasolt pl. az immunrendszer megtámogatására. Gazdag esszenciális zsírsavakban, például linolsavban, amelyek erősíthetik a bőr gátját és védenek a vízveszteség ellen. A homoktövis olaj fogyasztásával a hüvely visszanyerheti rugalmasságát, hidratáltságát.

  • A vitaminok mellett a krémekből is ismert hialuronsav és kollagén fontos szerepet játszhat a megfelelő konzisztencia meglétében. 30 éves kortól ezek a vegyületek csökkennek a szervezetben, sokkal kevesebb termelődik. Kiemelten ajánlott a pótlásuk, belülről, azaz kapszula vagy italpor formájában.

  • A dehidroepiandroszteron (DHEA) egyfajta szteroid hormon, amely részt vesz az ösztrogén termelésében. Mivel a DHEA termelés is természetesen csökken az életkor előrehaladtával, néha kiegészítésként használják a hormonszint egyensúlyának fenntartására és a menopauza tüneteinek enyhítésére. Több tanulmány is kimutatta, hogy a DHEA hüvelyi alkalmazása jelentősen javíthatja a nők síkosságát, csökkentheti a szárazságot és növelheti az ösztrogénszintet a posztmenopauzás nőknél.

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/vitamins-to-increase-female-lubrication
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.