A probiotikumok szedése csökkentheti a légúti vírusokkal való megfertőződés kockázatát, illetve már kialakult fertőzésnél rövidítheti a megbetegedés időtartamát.

Gyermekeknél a probiotikum és a C-vitamin együttes adása akár 30%-kal redukálhatja az óvodai/iskolai hiányzások számát.

A jól megválasztott probiotikumok adása ritkábbá teheti a légúti fertőzéseket, és rövidebb lefolyásúvá alakíthatja a kialakuló megbetegedéseket.

probiotikumok légúti fertőzések
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A legtöbb kedvező eredmény a Lactobacillus- és Bifidobacterium-tartalmú probiotikumos készítményekkel kapcsolatosan áll rendelkezésre. Ezek adása csökkentheti a felső és alsó légúti fertőzések gyakoriságát, csakúgy, mint az antibiotikumos kezelések szükségességét és az iskolai hiányzások számát, derül ki gyermekek bevonásával végzett vizsgálatokból.

Hatásos megoldásnak tűnik a jótékony baktériumok immunerősítő vitaminokkal való kombinálása is. Egy 3-5 éves gyermekek bevonásával végzett vizsgálat szerint a Lactobacillus-okat, Bifidobacteriumok-at és C-vitamint tartalmazó készítmény szedése a gyermekeknél több, mint 33 %-kal mérsékli a felső légúti fertőzések kockázatát. Mindez azt is eredményezi, hogy a probiotikum és C-vitamin kombinációt szedő gyermekeknél az óvodai hiányzások száma 30%-kal csökken.

Források:
Lehtoranta L et al. Probiotics in respiratory virus infections. Eur J Clin Microbiol Infect Dis. 2014; 33:1289-1302.
https://www.nutraingredients.com/Article/2014/09/18/Probiotic-vitamin-C-blend-cuts-kids-school-absence-by-30
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.