A vashiány tünetei nem specifikusak, ezért nem minden esetben könnyű felismerni, hogy mi lehet a panaszaink oka. Ha fáradékonynak érezzük magunkat és gyakran fáj a fejünk, esetleg hullik a hajunk, a bőrünk pedig sápadt, az vashiányra is utalhat. Ha kíváncsi, hogy önnél fennállhat-e vashiány, tesztünk segítségével ellenőrizheti!

A vas elengedhetetlenül fontos nyomelem

A vas nélkülözhetetlen nyomelem a szervezetünk számára, hiszen szerepe van a vérképzésben, az oxigénszállításban, illetve segíti a sejtek energiatermelő folyamatait. A széklettel, verítékkel, levált hámsejtekkel mindennap veszítünk vasat, és mivel a szervezetünk nem tudja ezt a nyomelemet előállítani, ezért magunknak kell gondoskodnunk a megfelelő vaspótlásról. A vas hiánya ugyanis rontja a testi erőnlétet és csökkenti a szervezet energiaszintjét. Ha hagyjuk, hogy a vasraktáraink teljesen kiürüljenek, vashiányos vérszegénység alakulhat ki, amely súlyos, életet veszélyeztető állapot.

Ezek a vashiány általános tünetei

Ha a szervezetünkben kevés a vas, akkor sokkal kevesebb oxigén tud eljutni a szövetekhez. Emiatt zavar támadhat egyes szerveink működésében, így kialakulhatnak a vashiány tünetei. A legáltalánosabb tünet talán a tartós fáradtság, ami pihenés hatására sem szűnik meg. Emellé társulhat a kimerültség érzése, a fizikai gyengeség, az ingerlékenység és a koncentrációs nehézség. A vashiány következtében az arcbőrünk egyre sápadtabbá, az ajkunk, az ínyünk és a szemhéjunk színe egyre haloványabbá válhat. Mivel kevesebb oxigén jut a sejtjeinkbe, ezért mozgás közben hamarabb kifulladunk és csökken az állóképességünk is. A körmeink barázdálttá válhatnak és a hajunk is hullhat. A vashiány miatt az agyhoz is kevesebb oxigén jut el, emiatt tartós fejfájás alakulhat ki.

A vashiánynak lehetnek furcsa tünetei is

Jelezheti a vashiányt a nyugtalan láb szindróma is, ami az esetek 15 százalékában a vashiány miatt alakul ki, és minél alacsonyabb a szervezetben a vas szintje, annál erősebben jelentkezik. Azért nevezik nyugtalan láb szindrómának, mert a lábban nyugalmi helyzetben olyan furcsa érzés keletkezik, amit az érintett mozgatással próbál megszüntetni. Vashiány esetén az is előfordulhat, hogy szokatlan dolgokat kezdünk el kívánni, szívesen kóstolunk például sarat, krétát, agyagot vagy jeget. De vashiányra gyanakodhatunk akkor is, ha a torkunkban gombócot érzünk, ami előfordulhat érzelmi reakcióként is, de ha többször jelentkezik, akkor érdemes vele orvoshoz fordulnunk. A vashiánynak tünete lehet még a libidó csökkenése is.

Ha szeretné a kétségeit eloszlatni, kattintson ide és töltse ki tesztünket! https://maltofer.hu/a-vashiany-napja/#vashiany-teszt

KRf3ceis6gPwGQdODpP2HRBtTqdkUmJxUBzEJ2R8
Vény nélkül kapható vas(III)-tartalmú gyógyszer

Segíthet a Maltofer rágótabletta

A megfelelő vaspótlásról magunknak kell gondoskodnunk. A legjobban akkor járunk, ha patikában kapható készítményt választunk, amely biztonságos, mert nem lehet túladagolni, és hatékony is, továbbá elegendő elemi vasat tartalmaz. A bizonyítottan hatásos Maltofer rágótabletta biztonságos, mert csak annyi vas szívódik fel belőle, amennyi a szervezet számára szükséges, ezért nem lehet túladagolni. A kellemesen csokoládéízű Maltofer rágótabletta szedése kényelmes, mivel bármikor, akár étkezés közben is bevehető, továbbá más gyógyszerekkel együtt is szedhető. A vas-sókat tartalmazó vaspótlókhoz képest ritkábban okozhat székrekedést. Nem kell orvossal felíratni, recept nélkül kapható a patikában.

 

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.