A vashiány a fejlett országok lakosságának közel háromnegyedét érinti, sokan mégis ódzkodnak a vaspótló gyógyszerek szedésétől a kellemetlen mellékhatások miatt.

Az emberi szervezet számára a vas létfontosságú ásványi anyag, amely egyebek között részt vesz a vörösvértestek képzésében és az oxigén szállításában. Ha tartósan nem jutunk elég vashoz az étkezéssel, akkor először vashiányos tüneteket tapasztalhatunk, amelyek talaján kezelés nélkül vashiányos vérszegénység alakulhat ki. Ez az állapot megelőzhető lenne, de sokan sajnos csak akkor kezdenek foglalkozni a vasháztartásukkal, amikor már károsodott az egészségük.

A vashiány gyanúja egyszerű laborvizsgálattal igazolható. Diagnosztizált vashiány esetén az orvos vaspótló gyógyszereket írhat fel, amelyek segítenek lassanként feltölteni a kimerült vasraktárakat. A vérkép gyorsan rendeződhet, de a teljes feltöltéshez hónapokon át kell szednünk a vaspótló gyógyszert. Ezeknek a készítményeknek is lehetnek azonban mellékhatásaik, amelyekkel érdemes számolnunk.

A leggyakoribb mellékhatások a következők:

  • Emésztőrendszeri panaszok: hányinger, hányás, hasmenés vagy székrekedés. Ezek a panaszok általában enyhék és átmenetiek, de ha tartósak vagy súlyosak, akkor érdemes orvoshoz fordulni. Segíthet, ha étkezés közben vagy után vesszük be a gyógyszert, és sok folyadékot iszunk. Sajnos a legtöbb vaspótlót csak éhgyomorra szabad bevenni.
  • Fekete széklet. Ez a tünet nagyon ijesztő lehet, hiszen a vért tartalmazó széklet is fekete. A vaspótló szedésekor jelentkező elszíneződés ezzel szemben ártalmatlan: pusztán azt jelzi, hogy a fel nem szívódott vas kiürül a szervezetből.
  • Fogelszíneződés. A vaspótló gyógyszerek elszínezhetik a fogakat barnásra vagy feketésre. Ez sem veszélyes, de esztétikailag zavaró lehet. Csökkenthetjük az elszíneződés mértékét, ha a rágótablettát egyben lenyeljük, illetve, ha a gyógyszer bevétele után alaposan fogat mosunk.
  • Allergiás reakciók. Ritkán előfordulhatnak bőrkiütések, viszketés, duzzanat vagy légzési nehézségek a vaspótló gyógyszerek szedésekor. Ezek súlyos tünetek, amelyek azonnali orvosi ellátást igényelnek.

Mivel a vaspótlás hosszadalmas folyamat, érdemes olyan vaspótlót szednünk, amellyel minél kényelmesebben és biztonságosabban tölthetjük fel szervezetünk kimerült vasraktárait. Hazánk vezető, vény nélkül kapható vaspótló gyógyszere*, a Maltofer rágótabletta étkezéssel együtt is bevehető, a hatóanyag felszívódását nem akadályozzák sem az egyes étel- és italösszetevők, sem gyógyszerek. Vashiány megelőzésére és kezelésére is alkalmazható. A Maltofer rágótablettából szabályozottan, a vashiány mértékének megfelelően szívódik fel a vas, a felesleg pedig kiürül, így a gyógyszer véletlen túladagolása sem jár veszéllyel. 100 mg elemi vasat tartalmaz, C-vitamin nélkül is jól hasznosul. Szedése ritkábban okoz gyomor- és bélpanaszokat, mint más típusú vaspótlók.

*IQVIA OLA Pharmacy Sell-in adatok alapján, a Maltofer rágótabletták együttes eladásait tekintve az OTC vaspótlók (04F2) csoportban, a 2022. január – 2023. december időszakban.

 

Maltofer
Maltofer - Vény nélkül kapható, vas(III)-komplex-tartalmú gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

 

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A borítókép forrása: Pexels
(Hirdetés)
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.