Kamasz lányom, Bori egyik nap elém állt és közölte: anya, én nem szeretnék többé húst enni. Hirtelen nem tudtam, mit mondjak erre, de egy biztos, aggódni kezdtem…

Bori a természetvédelem jegyében döntött a vegánság mellett

Bori 16 éves, és tudom, hogy már nagylány, mégsem vagyok biztos benne, hogy el tudja dönteni, mi a jó neki. Azt azonban érzem, hogy nekem mint anyának támogatnom kell őt, még akkor is, ha nem értek vele mindenben egyet. Bori leginkább a barátai miatt lett vegán, mert ők mindannyian úgy gondolkodnak, hogy ha nem esznek húst, azzal máris tettek egy lépést azért, hogy megmentsék a Földet. Szeretném megérteni a lányom gondolkodásmódját, de én alapvetően régimódi vagyok, és szerintem az ember mindenevő, vagyis a szervezetünknek a húsra is szüksége van. Nem ment könnyen, de végül sikerült magamban tartanom ezt a véleményemet. Bori mindenesetre megnyugtatott, hogy ő már alaposan utánanézett mindennek, és úgy tudja, a növényi táplálékokban is van elég vitamin és vas. Bíztam benne, hogy ezt tényleg így is van.

A növényekből kevésbé szívódik fel a vas

Idővel azt vettem észre, hogy az amúgy vidám és energikus lányom egyre fáradékonyabb és ingerültebb lett. Bár továbbra sem szóltam egy szót sem, a neten azért utánanéztem, mi lehet a fáradtsága oka. Meglepve olvastam, hogy a növényi eredetű ételek, a zöldségek és a saláták ugyan tartalmaznak vasat, ám ebből a szervezetünk igen keveset tud hasznosítani. A növények csak úgynevezett „nem-hem” vasat tartalmaznak, ami nem olyan molekulaszerkezetű vas, amely az emberi szervezet számára könnyen hasznosítható lenne. A vashoz mi leginkább a vörös húsokból, például marha- és disznóhúsból, májból és belsőségekből juthatunk hozzá, mert ezek tartalmazzák a jól felszívódó hem-vasat, amely a vörösvértestek oxigénszállító molekulájának, a hemoglobinnak is központi eleme.

c69rFk7AxFBNzXdHw9hTQaPCQ4AaY7tw4ollk7CH
Vény nélkül kapható vas(III)-tartalmú gyógyszer

Pótoljuk a vasat biztonságosan és kényelmesen

Abban teljesen biztos voltam, hogy Bori úgysem fog újra húst enni, hiszen a társaival nagyon büszkék magukra, és őszintén hiszik, hogy a vegánságukkal tesznek valamit a klímaváltozás lassításáért. Hogy információkhoz jussak, több vashiánnyal foglalkozó internetes csoporthoz is csatlakoztam, ahol sokan ajánlottak egy szervezetbarát vaskészítményt. A patikában recept nélkül kapható Maltofer rágótabletta hatásos vaspótló gyógyszer, mert tablettánként 100 mg elemi vasat tartalmaz. Biztonságos, mert csak annyi vas szívódik fel belőle, amennyi a szervezet számára szükséges, ezért nem lehet túladagolni. A kellemesen csokoládéízű Maltofer rágótabletta a vas-sókat tartalmazó vaspótlókhoz képest jóval ritkábban okoz székrekedést. Kényelmes, hiszen bármikor, akár étkezéssel együtt is bevehető. Megbeszéltem Borival, hogy én nem kényszerítem őt semmire, csak arra kérem, hogy szedje ezt a vaspótlót, mert úgy tűnik, a növényi táplálékokból mégsem jut elegendő vashoz a szervezete. Bori hallgatott rám, a Maltofer pedig segített: bizonyos idő elteltével észre lehetett venni a lányomon, hogy kevésbé fáradékony, jóval energikusabb, és az arcszíne is kezdett visszatérni. Folyamatosan szedi a vasat, hiszen a kiürült vasraktárakat nem lehet egyik napról a másikra feltölteni, ez bizony hosszabb időbe fog telni.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.