Azzal mindenki tisztában van, hogy a cukor nem tesz jót a fogaknak, de vajon miért? És milyen további élelmiszerek vannak, amit kerülnünk kellene?

Míg egyes ételek és italok elősegíthetik a fogak és az íny egészségét, mások fogszuvasodáshoz, erózióhoz és szájüregi betegségek kialakulásához vezethetnek.

fogak_etelek_artanak
Forrás: unsplash.com
  1. Édesített italok, szénsavas üdítők. A cukros italok, például a kóla, szénsavas narancs és társaik, az édesített kávéitalok és az energiaitalok is számos negatív hatással vannak az egészségünkre. Elősegítik a szív- és érrendszeri betegségeket, a súlygyarapodást, az inzulinrezisztenciát, és a bennük lévő cukor és szénsav elegye megtámadja a fogzománcot, feloldja azt, ráadásul a cukor hatására felszaporodnak a kártékony baktériumok is.

  2. Cukor, cukorka, édességek. Minden, ami cukor - mondhatnánk. A cukor táplálja a savtermelő baktériumokat a szájban, és ez fogerózióhoz vezet. A baktériumok felszaporodnak a lepedékben és ebből fogkő alakul ki. A cukor károsíthatja mind az ínyszövetet és a fog anyagait, és növelheti az ínybetegségek kockázatát. Ha mégis cukros ételt eszünk, iszunk, várjunk 20 percet és alaposan mossunk fogat! A magas hozzáadott cukrot tartalmazó étrend rossz szájhigiéniához vezethet. A hozzáadott cukorbevitel a fogszuvasodás legfontosabb kockázati tényezője, ezért a legjobb, ha korlátozza a cukros ételek fogyasztását.

  3. Gabonapelyhek, müzlik. Bár úgy hisszük, az egészség megtestesítői, valójában, mivel jócskán megcukrozzák őket, nem azok. Csak a natúr formáik tekinthetők emésztést támogatónak és egészségesnek. Ráadásul, ha tejtermékben áztatjuk őket, a tejcukor erjedése is kiválthatja a fogak károsodását és a baktériumok felszaporodását. Ezért tilos pl. fogműtétek után tejterméket fogyasztani legalább 1 hétig.

  4. Kenyerek, burgonya snackek. Ezek a szénhidrátok nemcsak cukorképző hajlamuk miatt, hanem keményítő tartalmuk miatt is kerülendőek, illetve “okosan” szabad csak fogyasztani őket. hogy a keményítőtartalmú élelmiszerek fokozhatják a cukor üregképző hatását. A keményítők ragacsos anyagok, ami megnöveli a cukor fogakon maradásának idejét, és hosszan tartó savas környezet kialakulásához vezet a szájban. Kerüljük a finomított szénhidrátokat!

  5. Gyümölcslé. Annak ellenére, hogy a 100%-os gyümölcslé rengeteg fontos tápanyagot tartalmaz, túl gyakori fogyasztása nem biztos, hogy egészséges a fogak számára. A gyümölcslevek savasak és erodálhatják a fogzománcot. Ez különösen igaz a savasabb fajtákra, mint például a szőlő-, narancs-, alma- és citromlé. Helyettük fogyasszunk inkább valódi gyümölcsöt a vitaminpótlásra.

  6. Rendszeres alkohol fogyasztás. A túl sok alkohol fogyasztása szájszárazságot okozhat, növelheti a száj savasságát, fokozhatja a nagyon ízletes, feldolgozott élelmiszerek utáni vágyat, és megváltoztathatja a szájbaktériumok egyensúlyát (mikroflóra), mindez negatívan befolyásolhatja a fogak egészségét.

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/foods-that-damage-teeth
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.