Nem véletlenül javasolja a legtöbb fogorvos a kezelések és vizsgálatok alkalmával, hogy a fogmosás mellett jó, ha fogselymezünk is.

Sokaknak a napi szájápolási rutin kimerül a kétszeri fogmosásban. Akik kicsit körültekintőbbek, akár minden étkezés után megmossák, vagy alkalmaznak szájvizeket, melyek segítenek meggátolni az ínygyulladást és a plakk-képződést, azaz a fogkövesedést.

fogselyem_hasznalata
Forrás: unsplash.com

Akik pedig már kicsit utána jártak, hogy milyen súlyos következményei lehetnek a nem megfelelő dentál higiéniának, azok bizony bevetik a fogköztisztító kefécskéket és a fogselymet is. De vajon, miért is olyan fontosak ezek?

  • A rendszeres fogselyem használata segíthet eltávolítani az ételmaradékokat a fogak körül, valamint a fogak között lerakódott lepedéket. Ebben a lepedékben idővel hemzsegni kezdenek a plakk-képző baktériumok, amelyek aztán fogkövet okoznak. A fogkő pedig kellemetlen leheletet, ínygyulladást, a fognyakak sérülését okozza, és csúnya is.

  • A selymezés hatására leváló ételfoltok, maradékok és lepedékek fogszuvasodást is kiválthatnak, vagyis a fogzománcot kikezdve üregeket hoznak létre. Ha nem szabályos a fogsorunk, hiába mossuk fogkefével, biztosan fog maradni beszorult darabka.

  • A napi kétszeri fogmosás és a napi egyszeri fogselyem használata csökkentheti az ínybetegségek kockázatát. Az ínygyulladás fájdalommal, duzzanattal, vérzéssel jár, majd komoly szövődményei lehetnek. A fogorvos által 6 havonta elvégzett professzionális tisztítás. fogkőleszedés szintén sokat segíthet az íny egészségének megőrzésében.

  • A fogselyem az egyik eszköz, amellyel távol tarthatjuk a rossz leheletet. Amikor az étel beszorul a fogak közé, az lassan bomlásnak indul. Ha nem távolítjuk el az élelmiszer részecskéket, bűzös leheletet fognak okozni és a szájüreg egészséges mikroflóráját is megbontják.

  • Kevesen gondolnak bele, de egy rossz fog, ami szuvas, gyulladásban van vagy rothad, komoly gócként funkcionál. Ez azt jelenti, hogy a vérárammal a baktériumok eljutnak a létfontosságú szervekhez, akár a szívhez is, és komoly másodlagos fertőzéseket hoznak létre.

Eleinte furcsa és esetlen lehet a fogselyem használat, akár vérzéseket is okozhatunk az ínyen, de idővel belejövünk és hosszú távon sokat tehetünk ezzel az egészségünkért!

Forrás: https://www.healthline.com/health/benefits-of-flossing
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.