A fogínygyulladás és a helytelenül végzett fogtisztítás is okozhat vérzést, amit mielőbb csillapítani kell.

A fogak mellett az íny is érzékeny, sérülékeny terület a szájüregben, hiszen vékony nyálkahártya fedi. A fogkőképződés, a mechanikai sérülések vagy fertőzések sajnos az íny megbetegedésével járhatnak, aminek jele a duzzadtság és fájdalom mellett a vérzés.

verzo_iny_kezelese
Forrás: pexels.com

Ha szeretnénk fertőtleníteni a szájüreget és meggátolni a további vérzést, akkor ezeket a praktikákat érdemes bevetni:

  1. A megfelelő szájhigiéné az alapja mindennek. Meg kell akadályozni a baktériumok elszaporodását, melyek a lepedékből plakkot, majd fogkövet képeznek. A gyulladások elkerülése végett ajánlott a puha fogkefe, gyógynövényes fogkrém és szájöblögető, valamint fogselyem és fogköztisztító használata! Félévente pedig kötelező lenne a fogkőeltávolítás.

  2. A káros szenvedélyek kerülése sokat számít. Az ínyre különösen káros a dohányzás, de a mértéktelen cukorfogyasztás is!

  3. Vitamin- és tápanyagpótlás. Az ínyhez hasonló szöveteink igénylik a C-vitamin, a K-vitamin, a cink, a kalcium és a D-vitamin jelenlétét, ezért érdemes ezek bevitelére fokozottan odafigyelni!

  4. Egy tea csodákra képes. Vannak teatípusok, melyek kifejezetten jótékonyan hatnak a szájüreg egészségére. Érdemes ezeket kortyolgatni és öblögetni velük. Ilyen a menta, a kamilla, a diófa levél, a fekete és zöld tea, valamint a kakukkfű. Öblögetésre jó a sós vagy a hyperolos víz (1 tabletta Hyperol 2 dl langyos vízben feloldva) is.

  5. A stressz is számít! Talán meglepő, de a stressz mértéke is befolyásolhatja az íny állapotát, mivel annak hatására több vitamin ürül ki a testünkből, gyengébb lesz az immunrendszerünk, valamint könnyebben szaporodnak el a kórokozók a szervezetünkben.

Ha a vérzés nem szűnik meg pár napon belül, akkor haladéktalanul forduljunk fogorvoshoz!

Forrás: https://www.healthline.com/health/how-to-stop-bleeding-gums?fbclid=IwAR37CYiE__lroUGAjQYBsRUABjCH_Ugxc1C2elRdvCNVny6lrAi8x3Kxvw8
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.