A fogorvosok ajánlása a minimum napi két alkalommal történő fogtisztítás. A megfelelő fogápolás hiányában fájdalmas problémák alakulhatnak ki a szájüregünkben. 

Azt mindenki jól tudja, hogy ajánlatos legalább naponta kétszer fogat mosni. Van, aki minden étkezés után megteszi. De vajon mi a helyzet a reggeli fogápolással? Úgy ébredünk, hogy leheletünk kellemetlen, hiszen éjszaka kioldódnak bizonyos anyagok, melyekben a baktériumok elkezdenek tevékenykedni, sőt a nyelvünkön is lepedék jelenik meg. Sokakat foglalkoztat, hogy reggeli előtt vagy után érdemes fogat mosni? Vajon mi a helyes és az ajánlott?

fogmosas_reggel
Forrás: unsplash.com

A szakemberek szerint az ajánlatos inkább a reggeli előtti fogmosás lenne, letisztítva a nyelvet és a zománc, valamint az íny felszínét. A fogkrém megszabadít a baktériumoktól és a rossz lehelettől is. Ezután kb. 20-30 perccel később kellene reggelizünk, amikor a fogkrém aktív hatóanyagai már nem keverednek el az esetleg savas kémhatást előidéző ételekkel. A fogmosás a nyáltermelést is beindítja, így előkészíti az emésztőrendszerünket az evéshez.

Az étkezés utáni fogmosás esetében oda kell figyelni pár dologra. A narancslé, a kenyér, a gyümölcsök és péksütemények mind-mind előmozdítják cukortartalmukkal a szájüregben a savak munkáját, így ha ilyesmit reggelizünk, akkor javasolt volna 30-60 percet várni a fogmosással!

A fogorvosok arra is felhívják a figyelmet, hogy a fogmosás önmagában nem elegendő. A megfelelő szájhigiénében használunk kellene fogselymet, például a reggeli étkezés után (ha előtte mostunk fogat), és a fogköztisztító kefe is sokat segíthet.

Forrás: https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/floss-before-or-after-brushing
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.