A fogfájás az egyik legkellemetlenebb dolog a világon. Amíg a problémával eljutunk az orvoshoz, egy-két házi trükkel mérsékelhetjük a tüneteket.

A fog számos okból fájhat. Legenyhébb esetben feszíti az ételmaradék vagy gyulladás gyötri a nem megfelelő szájhigiéné miatt. De komolyabb problémákat is jelenthet a fájó fog, mint például szuvasodást, fogzománc sérülést, letört fogat, ínygyulladást, fognyaki kopást. Speciális esetekben pedig a bölcsességfog növekedése, illetve a foggyökerek gyulladása okozhatja.

fog
Forrás: unsplash.com

Amíg sikerül rászánni magunkat a fogorvos felkeresésére vagy várunk az időpontunkra, kipróbálhatunk pár hasznos módszert a fájdalom enyhítésére. Például:

  • Sós vizes öblögetés. A só fertőtlenít, ezért jót tesz a szájüregnek. Egy kis kanál sót keverjünk el 2 dl langyos vízben és gargarizáljunk vele!

  • Ugyanezt megtehetjük 1 db hiperol tablettával is, ami enyhe fertőtlenítő szer, mérsékli a gyulladásokat és a torokfájást okozó baktériumok ellen is hasznos.

  • Gyulladás esetén és lüktető fájdalomnál kívülről tehetünk a foghoz hideg borogatást is. Ez lehet becsomagolt jég vagy egy hűtőben lehűtött fémkanál. Vigyázzunk, hogy csak a fájó területre helyezzük és semmiképp se a szájüregen belülre!

  • Bizonyos növényi hatóanyagok tompíthatják a fájdalmat, de ha a rágás nehézségekbe ütközik, akkor óvatosan bánjunk velük. Esetleg csak dörzsöljük be az ínyt. Ha a növények olaját használjuk, figyeljünk, hogy 100%-os tisztaságúak legyenek. Ilyen növények a mentafélék, a szegfűszeg, a kakukkfű, a fokhagyma és a teafaolaj.

Ha a fogfájás elmúlik, szerencsénk van. Ha viszont visszatér vagy nem szűnik, haladéktalanul forduljunk orvoshoz. Fájdalomcsillapító gyógyszerek szedése maximum pár napig javasolt!

Forrás: https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/home-remedies-for-toothache?fbclid=IwAR03S3lZ0fHbhBjzCOqMunP7etZcU_Zk0_AJYLNT_5lG0x7cfMNt1aAQR7g#hydrogen-peroxide-rinse
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.