A vitaminok előírásszerű adagolása biztonságos. Vannak azonban szituációk, amikor különösen oda kell figyelni arra, hogy mit is tartalmaznak a pirulák.

Számos vizsgálat alapján az ún. multivitaminos készítmények, amik vitaminok kombinációját tartalmazzák, mellettük nyomelemekkel és/vagy ásványi anyagokkal, jól tolerált szereknek tűnnek. Ezek a szerek nem növelik az elhalálozási rizikót, sem a szív- és érrendszeri szövődmények kockázatát. Sőt, egyes eredmények arra mutatnak rá, hogy a „multivitaminok” a daganatos megbetegedések, illetve az ezek okozta elhalálozás, valamint az összes elhalálozás szempontjából is enyhe védő hatást fejtenek ki.

multivitamin szedése
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Néhány szituáció azonban említhető, amikor a multivitaminos szerek kiválasztására célszerű fokozottan odafigyelni:

· dohányosoknál, illetve ex-dohányosoknál a nagy dózisú béta-karotin és A-vitamin bevitele a tüdőt érintő daganatok magasabb rizikójával hozható összefüggésbe.

· várandós nőknél a napi A-vitamin-bevitelt javasolt 10000 NE-ben (3000 µg) maximálni, mivel a születési rendellenességek kockázatát növelheti a nagydózisú A-vitamin-bevitel.

· bár az 50 év alatti nők vasbevitele általában elégtelen, a klimaxot követően már nem szabad túlzásokba esni: a változókor után a maximális napi vasbevitel ne lépje túl a 45 mg-ot.

Forrás: Ward E. Addressing nutritional gaps with multivitamin and mineral supplements. Nutr. J. 2014; 13:72.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

A hormonok játéka nem ér véget a kamaszkorral: így éljük túl a klimaxot (x)

Kamaszkor vagy klimax, egy közös bennük: a hormonális változások igencsak megviselik a szervezetet. Ha a két nehéz korszak egy időben zajlik a családban, az sajátosan feszült helyzeteket teremthet az anya-lánya kapcsolatokban. Egy édesanya vallomása.