Sajnos a sok monitor és kijelző figyelés a nap folyamán még az egészséges látású emberek szemét is teljesen kikészíti. Ez pedig hosszú távon veszélyes.

A lakosság kb.7 %-a küzd szemszárazsággal, mivel egy ember akár napi 8-10 órát is eltölthet a monitorok és kijelzők előtt, amennyiben munkája ezt megkívánja. Míg a fiatal generációk inkább a mobiltelefonok és táblagépek kijelzői előtt merednek, a felnőtt korosztály az irodai gépek előtt teszi ki a szemét a fárasztó koncentrálásnak. A látószervünk sajnos eléggé megsínyli a monitorokból áradó fényforrást, vibrálást, ráadásul kevesebbet is pislogunk, így gyorsan kiszárad a szaruhártyánk, főként ha valaki még kontaktlencsét is visel.

szemszarazsag_vitaminok
Forrás: unsplash.com

Különböző frissítő szemcseppekkel és műkönnyekkel tehetünk a szemszárazság ellen, és ezeken kívül nem árt néhány vitamint is ismerni, amelyeket pótolva sokat tehetünk szemünk egészségéért, látásunk élességéért és a kiszáradás ellen is.

Az A-vitamin a szem vitaminja, ami mind a látás élességét javíthatja, mind segít például a könnyképzésben, és a szemgolyónkat védő, vékony filmréteg képzésében. Az A-vitamin ráadásul a bőrünknek, az ízületeinknek is jót tesz, de csökkentheti a fejfájás kockázatát is. Az A-vitamin előanyaga (belőle képzi a szervezet) a béta-karotin, ami kitűnő antioxidáns, immunerősítő, így több legyet üthetünk egy csapásra, ha karotint szedünk.

A D-vitamint sokan ismerik, mint a csontok, fogak vitaminja és mint szuper immunerősítő antioxidáns, de érdemes tudni róla, hogy a könny minőségét is javítja, és a szemszárazság ellen hat.

A B12 vitamin elsősorban az idegrendszernek fontos, ám hiánya esetén a szem szárazsága is kialakulhat és meg is fájdulhat a szemünk. Szerencsére, változatos táplálkozás mellett ritkán alakul ki B12 hiány.

A vitaminok mellett érdemes odafigyelni például a levegő páratartalmára. A túl száraz levegő tovább károsíthatja a szemet, de kiszárítja a túl erős légkondicionálás, a füst (pl. cigaretta), és az erős szél. Igyekezzünk kevesebb időt tölteni a kijelzők előtt, néha finoman masszírozzuk át a szemeinket, szemtornázzunk, használjunk műkönnyet, és tehetünk rájuk este langyos borogatást is. Ne feledkezzünk meg a vízről: a belső hidratálás a szemnek is fontos, hiszen a kocsonyás érzékszerv nagy százaléka víz.

Forrás: https://www.healthline.com/health/dry-eye/vitamins-for-dry-eyes
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.