A vegán diéta egyik leggyakoribb negatív következménye a B12-vitamin hiánya lehet, de odafigyeléssel és alkalmas patikaszerrel kivédhető.

A vegánoknál és a vegetáriánusoknál általában megfelelő a B1- és B2-vitaminok szintje. A B6-vitaminból pedig általában még többet fogyasztanak a vegetáriánusok, mint azok, akiknek hús is szerepel az étrendjében.

A problémát a B12-vitamin hiánya jelentheti

A vegán diéta negatív következményei közül az egyik leggyakoribb a B12-vitamin hiánya. Aki szigorúan vegán étrendet folytat, hiába próbál – amennyire lehet - változatosan táplálkozni, B12-vitaminból nem jut hozzá a szükséges mennyiséghez. Ennek az oka egyszerű, a B12-vitamin gyakorlatilag csak állati eredetű élelmiszerekkel juttatható be a szervezetbe.

A B12-vitamin szükséges a DNS-szintéziséhez, a sejtek osztódásához, a növekedéshez. Hiányában vérszegénység és súlyos idegrendszeri károsodások alakulhatnak ki. A B12-vitamin hiányos vérszegénység tünetei csak súlyos hiány esetén jelentkeznek, ezt azonban indokolt megelőzni; már a B12-vitamin kisebb mértékű hiánya is felismerhető a vérképből.

B-vitamin vegán étrend
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Mit (v)egyen, aki vegán?

Aki vegán étrendet folytat, annak gondoskodnia kell a B12-vitamin pótlásáról. Ez gyógyszertárakban vény nélkül is megvásárolható gyógyszerekkel, étrend-kiegészítőkkel könnyen megvalósítható. A B12-vitaminból felnőtteknek 2,5 mikrogramm az ajánlott napi bevitel.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

A hormonok játéka nem ér véget a kamaszkorral: így éljük túl a klimaxot (x)

Kamaszkor vagy klimax, egy közös bennük: a hormonális változások igencsak megviselik a szervezetet. Ha a két nehéz korszak egy időben zajlik a családban, az sajátosan feszült helyzeteket teremthet az anya-lánya kapcsolatokban. Egy édesanya vallomása.