A kasvirág, más néven Echinacea segít a téli betegségek legyőzésében, a homoktövis igazi vitaminbomba, a ginzeng pedig növeli a teljesítőképességet.

Kasvirág

A kasvirág, más néven Echinacea nem csak szép, de igazán egészséges növény is. A kutatók baktérium- és vírusellenes hatását is kimutatták, ezért például a különféle fertőzések által okozott bőrproblémák gyógyításában is alkalmazzák. A nyirkos, hideg őszi időszak kezdetekor vagy tél végén, amikor kimerülnek a vitaminraktáraink, az Echinacea kúra az egyik legjobb módja, hogy felkészítsük szervezetünket a nátha és az egyéb légúti fertőzések elleni küzdelemre. A patikában is megvásárolhatjuk az Echinaceából készült termékeket, de otthon is készíthetünk belőle tinktúrát. 

Aki a saját kertjéből szeretné a gyógynövényt, annak érdemes jó előre felkészülnie. Tavasszal kell palántázni, majd 1-2 év után, ősszel kell felszedni néhány tő gyökerét, amiből elkészíthető a gyógyító tinktúra: a gyökeret jól mossuk meg, a vastagabbakat hosszában vágjuk ketté, aztán aprítsuk fel, majd szárítsuk meg. Amikor már teljesen száraz, aprítógéppel törjük össze, így jobban kivonható belőle a hatóanyag. Az őrleményt tegyük egy kisebb befőttes üvegbe és öntsük le jó minőségű, erős, legalább 45%-os pálinkával. Szobahőmérsékleten tartsuk 10-14 napig és naponta rázogassuk meg. Utána tiszta gézen szűrjük át, öntsük sötét üvegekbe és sötét helyen tároljuk. Ebből kell elfogyasztani naponta háromszor 15-15 cseppet. Bizonyos betegségek esetén nem ajánlott, ezért használata előtt mindenképpen kérjük ki az orvos tanácsát!

homoktövis
Forrás: pixabay.com

Homoktövis

Az immunrendszer erősítése szempontjából ugyancsak hasznos, ha a kertben pár tő homoktövist ültetünk. Ennek a tövises ágú növénynek a sárga színű érett bogyótermése rendkívül gazdag C- és más vitaminokban, amik együttesen ugyancsak erősítik szervezetünk ellenálló képességét. Bioboltokban, gyógynövény-patikákban beszerezhetjük a bogyókból készült szörpöt, szirupot, tablettát, amit kímélő eljárással állítanak elő, így őrizve meg a benne található vitaminokat.

Ginzeng

A sokoldalú ginzeng a ginzenozidok révén a stressz által okozott tüneteket szünteti meg, és növeli a szellemi, fizikai teljesítőképességet. A ginzeng alkalmazható a munkateljesítmény fokozására, a koncentráló képesség növelésére, a betegség utáni lábadozásokban és fáradtság, kimerültség esetén. A benne található panaxanok a vércukorszintet csökkentik, a poliszacharidok pedig immunerősítő hatásúak. Egyes tanulmányok szerint a ginzeng egyes frakciói antioxidáns hatással rendelkeznek, és jelentős szerepet játszhatnak az érelmeszesedés, a máj- és a szembetegségek kialakulásának megelőzésében. A ginzeng olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek serkentik a vírusok és a baktériumok elpusztítására hivatott speciális immunsejtek termelődését. A gyökérből készült kozmetikumok pedig kiváló bőrápoló hatásúak.

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.