Bizonyos B-vitaminok egymás hatását fokozhatják. Ha a pótlásukra kerül a sor, érdemes kombinációs megoldásokhoz folyamodni.

A B-vitamin-család 8 esszenciális mikrotápanyagot, 8 vízoldékony B-vitamint foglal magába. A B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B7-, B9- és B12-vitaminok számos élettani folyamat nélkülözhetetlen résztvevői. B-vitaminok szükségesek az energiatermelő folyamatokhoz és a vérképzéshez éppen úgy, mint az idegrendszer vagy a szív normál működéséhez.

„Együttműködő” B-vitaminok

A B-vitaminok sok esetben egymással együttműködve „dolgoznak”, így hiába megfelelő az egyik B-vitamin-szintje, ha a másikból hiányállapot áll fenn. Több B-vitamin között szinergizmus, vagyis egymás hatását erősítő kapcsolat áll fenn. Ezeknek a kedvező „együttműködéseknek” a kihasználása céljából lényeges, hogy a B-vitaminok pótlására több esetben komplex formában kerül sor.

B-vitamin komplex
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A vérképzési folyamat támogatása céljából B6- és B12-vitaminokat is javasolnak a betegeknek. A központi vagy perifériás idegrendszeri panaszok (pl. végtagzsibbadás, cukorbetegséggel, alkoholizmussal járó neuropátia) enyhítésében pedig a B1-, B6- és B12-vitaminok együttes alkalmazása bizonyul eredményre vezetőnek.

Megéri optimálisan kombinálni

A kombinált formában történő B-vitamin-pótlás - a biokémiai szinergizmusra visszavezethetően - terápiásan eredményesebb lehet, mint egy-egy B-vitamin önmagában való adása.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

A stressz a barátunk és az ellenségünk is lehet (x)

A túlélésünket szolgálja, nagyobb teljesítményre sarkallhat, de tönkre is tehet bennünket, ha túl sok van belőle. Létezik-e jó stressz, vagy mindenképpen káros? Hogyan küzdjünk meg azzal, ha túl sok a feszültség és kifáradunk a nyomasztó elvárások, szoros határidők és a hétköznapi bosszúságok miatt?