Az ásványianyag-hiánynak kellemetlen tünetei lehetnek, amelyekre oda kell figyelnünk.

A kiegyensúlyozott táplálkozásal a legtöbb fontos vitamint és ásványi anyagot biztosíthatjuk a szervezetünk számára. Vannak azonban olyan élethelyzetek, amikor bizonyos vitaminokból vagy ásványi anyagokból többre van szükségünk, esetleg pótolnunk kell. 

Magnéziumhiány 

A magnéziumhiány izomgörcsökkel, izomremegéssel és izomrángással jelentkezhet, de jellemző az állandó rosszkedv, a hangulatzavar, a szorongás és koncentrációs zavar is. Ha a fizikai és szellemi teljesítőképesség csökkenését, fáradékonyságot, izomgyengeséget, illetve erős szívdobogás-érzést tapasztalunk, érdemes erre gyanakodni.

Kalciumhiány 

A kalciumhiány tünete lehet az izomgörcs, az izomrángás, az idegvégződések túlérzékenysége, a zsibbadás és a bizsergő érzés. Gyengülhetnek a csontok és a fogak, nehezebben gyógyulnak a törések, rossz tartás, fogérzékenység és fogszuvasodás jelentkezhet.

Nátriumhiány 

A nátriumhiány jellemző tünetei: fejfájás, hányinger, a koncentráció és a kognitív képességek romlása, egyensúlyzavar, étvágytalanság, fáradtság, gyengeség, ingerlékenység. Súlyos esetben zavartság, eszméletvesztés és kóma is bekövetkezhet.

Káliumhiány 

A káiumhiány gyengeséggel, fáradtsággal, magas vérnyomással, lábgörcsökkel, szívritmuszavarokkal, szédüléssel és ájulással jelentkezhet.

Foszforhiány 

A foszforhiány tünetei: a csontok és a fogak állapotának romlása, a csontok gyengülése, a fogak érzékenyebbé válása, fogszuvasodásra, foggyulladásra való fokozottabb hajlam. Jelentkezhet izom- és ízületi probléma, fájdalom, izomgyengeség, kettős látás vagy ingerlékenység is.

betegség
Forrás: pixabay.com

Vashiány

Vashiányra gyanakodhatunk, ha sápadtság, fáradékonyság, gyengeség, koncentrációs zavarok, a teljesítőképesség csökkenése, légszomj, fejfájás, szédülés lép fel. A haj gyengébbé, töredezetté válhat, hajhullás jelentkezhet, de tapasztalhatunk bőrszárazságot, bőrviszketést, a köröm töredezését és végtaghidegséget is.

Cinkhiány 

A cinkhiány tünetei: étvágytalanság és ok nélküli fogyás, gyakoribb fertőzések, memóriazavarok, koncentrálási nehézségek. Az íz- és szagérzékelés csökkenhet, hasmenés, bőrproblémák léphetnek fel, a sebek pedig nehezebben gyógyulhatnak.

Rézhiány 

A rézhiány tünetei lehetnek: gyengeség, fáradékonyság, sápadtság. Gyengülhet az immunrendszer, felléphetnek memóriaproblémák, tanulási nehézségek, mozgáskoordináció-zavarok, fokozott érzékenység a hidegre, korai őszülés.

Szelénhiány 

A szelénhiány okozhat teherbeesési nehézségeket, de felléphet izomgyengeség, fáradékonyság, hajhullás, az immunrendszer gyengesége, koncentrációs és hormonális zavar is.

Krómhiány 

Krómhiányt jelezhetnek a szénhidrát-anyagcsere zavarai, az inzulinrezisztencia, a farkaséhség, az édességek utáni sóvárgás, a fokozott fáradékonyság, a kimerültség, valamint a lassabb, nehezebb sebgyógyulás.

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.